От днес до 3 февруари се честват така наречените Вълчи

...
От днес до 3 февруари се честват така наречените Вълчи
Коментари Харесай

От днес започват Вълчите празници

От през днешния ден до 3 февруари се празнуват по този начин наречените Вълчи празници, оповестяват от Варненския зоопарк. 

Ето какво описват от зоопарка:

Става дума за остаряло и доста забавно национално вярване, обвързвано с вълците. Вълкът е уважаван от най-дълбока античност по нашите земи. Народната религия го свързва с антично провидение на гората, отвъдния свят и дивата, неусвоена природа. Той е тотемно животно за прабългарите и някои славянски племена. Вълкът е считан и за митологичен знак на зимата. А самата зима е наричана вълче време. Затова идването и отминаването ѝ са белязани с празници в чест на вълка, наричани Вълчи празници. Те са почитани в средата на зимата /1-3 февруари/, както и през ноември - в прехода от лято към зима.

Интересен факт е, че по време на Вълчите празници се скриват ножиците и не се шие, както и не се употребяват гребени, защото съгласно вярванията, ножиците наподобяват устата на вълка, а иглите и зъбците на гребена - неговите зъби. Последният ден от Вълчите празници е отдаден на Куция вълк - най-страшният представител на глутницата, само че и неин нравствен лидер. Смятало се, че Куцият вълк носи здраве, шанс и благополучие, по тази причина старите българи наричали в негова чест децата си - Вълко, Вълчо, Вълкан...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР