От днес до 27 септември в четири окупирани от руснаците

...
От днес до 27 септември в четири окупирани от руснаците
Коментари Харесай

Това е перверзия: псевдореферендумите на Русия в Украйна започнаха

От през днешния ден до 27 септември в четири окупирани от руснаците райони в Украйна се организират така наречен " референдуми " за присъединение към Руската федерация. Става дума за към 15% от украинската територия в районите Донецк и Луганск в източната част, както и Херсон и Запорожие в южната част на страната. В псевдореферендумите стотици хиляди могат да дадат своя глас. Въпросът към тях гласи: Искате ли Вашият район да стане част от Русия?

Москва внесе напрежение и разделяне в Донецк и Луганск още през 2014 година: благодарение на въоръжени групировки, правилни на Кремъл, там бяха провъзгласени по този начин наречените " Донецка и Луганска национални републики ". А в края на февруари 2022, три дни преди съветската инвазия в Украйна, те бяха приети от Москва за самостоятелни страни.

Градът и районът Херсон са окупирани от съветски войски още от месец март 2022, град Запорожие и елементи от едноименния район са под украински надзор - все пак Кремъл упорства резултатът от " референдума " там да важи за цялата област.

Украйна и голям брой страни по света дефинираха псевдореферендумите като " нарушаване на интернационалното право " и властово-политически стимулирана стъпка на Кремъл. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш акцентира, че всяка анексия на територия на друга страна чрез закани или принуждение е нарушаване на хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право.

И НАТО осъди проектите на Москва. Алиансът настоя всички страни да отхвърлят " очевидните опити на Русия за завземане на територии ". " Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконната и нелегитимната анексия ", гласи позицията на организацията.

Експерти по интернационално право акцентират, че тези така наречен " референдуми " в действителност нямат никакво юридическо съображение. Това е " перверзия ", в която се употребява законен инструмент за самоопределяне, споделя Максимилиан Бертамини, докторант в Института за филантропично интернационално право към университета в Бохум. Проблемите с тези така наречен " референдуми " са доста, споделя Бертамини. " Като стартираме с това, че Русия като окупационна мощ в Източна Украйна въобще не трябва да позволява гласоподаване за смяна на териториите ", споделя той пред немската обществено-правна телевизия АРД. И рамковите условия за провеждането на референдум не са налице. " Референдуми би трябвало да са вероятни без упражняването на напън и без предлагането на облаги. " Те би трябвало да бъдат оповестени и много по-назад във времето, с цел да има обществото време да дискутира по тематиката

Започващите през днешния ден псевдореферендуми са били мечтани от окупаторите дълго време, само че тяхното осъществяване в този момент бе проведено стремително. А свободният спор по тематиката там в изискванията на война сега е невъзможне. Същото важи и за свободното гласоподаване, което би трябвало да се управлява от самостоятелни наблюдаващи. В Донецк, заради съображения за сигурност, през първите дни гласуването ще се организира от врата на врата - единствено на 27 септември ще може да се гласоподава в изборни секции.

При анексирането на Крим през 2014 година Русия подходи по сходен метод, даже и още по-потайно. Бойци без отличителни знаци под съветско командване окупираха полуострова, откъснаха го от транспортни връзки и новинарски мрежи и инсценираха " референдум " за присъединение към Русия. Де факто от пролетта на 2014 година Украйна няма надзор над Крим, а Русия едностранно се отнася към полуострова като към своя територия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР