От днес до 22 април в Младежкия театър Н. Бинев

...
От днес до 22 април в Младежкия театър Н. Бинев
Коментари Харесай

Започва детският литературен фестивал в София

От през днешния ден до 22 април в Младежкия спектакъл " Н. Бинев " ще се организира първото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал, отдаден на деца и младежи и с присъединяване на актьорите от театралната натрупа. Събитието е част от културната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година и се провежда от Асоциация " Българска книга ".

Литературният фестивал ще показа актуалната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно разнообразие. Сред гостите на фестивала са Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия); Дора Тот (Унгария); Мая декор Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания); от България: Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов; Иван Раденков.

В четенията и представянията по време на фестивала ще вземат участие артисти от трупата на младежкия спектакъл: Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов, Николай Желев.

За децата има още: работилница за писане на истории на Петя Кокудева и Ромина Беневенти " Как да пишем страхотни истории " ; трагичното показване по " Котаракът Франт и загадъчният остров " с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилницата за колажни рисунки и истории " Птиче село " с Катина Недева; среща с известния влогър Стан, показване на " Изкуството да бъдеш ", среща на клуба " Падингтън " ; играта " Плени знамето ".

Всеки ден фестивалните събития ще стартират от 10 и ще приключват към 19 ч., а входът в Младежкия спектакъл е свободен. Със свободен вход са и двете кинопрожекции в Дом на киното: фамилните анимации " Животът ми като тиквичка " и " Петсън и Финдъс: дребни бели, огромно другарство " (събота и неделя от 11 ч.).

В програмата са включени още: изложбата на 16 български илюстратори – " Радост, горест и вяра – 16 илюстрации за детски книги от български художници " с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова. За изложбата в границите на фестивала кураторът Антон Стайков избра 16 български художници. Всеки от тях ще бъде показан с една своя илюстрация. Различните техники и стилове ще покажат жизнеността и благосъстоянието на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и прочувствената връзка с художествения текст сплотяват на пръв взор доста разнообразни автори; гала по връчване на премията " Бисерче вълшебно ", приказният " Маратон на четенето ", който е част от програмата на " Походът на книгите " ; Една друга родителска среща с специалистите от Асоциация " Родители ", както среща-дискусия " Четат ли младежите у нас и какво избират " с специалисти и редактори.

Тук можете да разгледате програмата по дни.

Тук можете да разгледате програмата по участници/събития/съпътстваща стратегия.

Сред събитията за най-малките (4 – 9 г.) са срещата с унгарската писателка Дора Тот и приказния, радостен и гръмък свят на понито Бриз и неговите приятели; Георги Константинов ще показа историите на Туфо – рижият пират; Петя Александрова ще ни опише радостни приказки и стихотворения за планината, която отишла на море, или за облачето, което си търсело работа, като стиховете й ще прочете Койна Русева; Юлия Спиридонова–Юлка ще приказва за креативното писане, или по какъв начин да си осезаем вдъхновение; Чичо Ники ще опише за историите на страхливия вълк Гошо; Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова ще показват историите на Топлото дребосъче, което потегля по адреси.

Сред събитията за пораснали деца (10 – 14 г.) са: срещата с известния английски публицист Гай Бас и историите на неговата " Кърпена глава ", написани с " чудовищно " възприятие за хумор; ще научим имат ли мотовете мотивация от срещата с писателката Радостина Николова; арт ателие ще показа по какъв начин можеш да се грижиш за магическо творение, като се превърнеш в същински магизоолог; за любовта към природата и за любовта сред хората, за порастването и за прекарванията, които ни свързват, ще приказва създателят и музикантът, буйният природолюбител и бранител на животните Джузепе Феста; необикновените истории на момчето от " Животът ми като тиквичка " ще показа персонално писателят Жил Парис и други, в това число на прожекция на едноименния филм в Дома на киното.

Сред събитията за младежи (13 – 18 г.) са: лекцията на създателя на книги-игри и аниматор Неделчо Богданов; срещата с датската писателка Лене Кобербьол, която написа в жанра фентъзи и престъпен разказ и е носителка на повече от 20 национални и интернационалните награди, номинирана за медала " Андерсен " през 2014 г.; за креативното писане и писателската специалност ще приказва Джос Стърлинг, която е разгласила повече от 30 романа и е лекар по британска литература от Оксфорд; Мая декор Фогел е подготвена да дава отговор на всички въпроси, свързани с тийн героинята й Ема; Рецептата за актуален фентъзи бестселър ще ни показа английската писателка Олуин Хамилтън.

Откриването на Софийския интернационален книжовен фестивал е на 18 април от 10 ч. на камерна сцена на Младежкия спектакъл с " Деца, пазете звук! " - среща с писателя Виктор Самуилов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР