От днес до 11 декември студенти от Шуменския университет "Епископ

...
От днес до 11 декември студенти от Шуменския университет "Епископ
Коментари Харесай

Наши студенти ще участват в международна кампания за търсене на астероиди

От през днешния ден до 11 декември студенти от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски " ще вземат участие в акция за търсене на метеорити "All-Bulgaria Asteroid Search Campaign ", проведена от Международната колаборация за астрономически проучвания (IASC) към Университета Хардин-Симънс в Съединени американски щати. Това оповестиха от пресцентъра на висшето учебно заведение в регионалния град.

В акцията ще се включват четири екипа студенти, които са минали специфична подготовка. Техен ръководите ще е доцент доктор Сунай Ибрямов - шеф на Астрономическия център към Факултета по естествени науки в Шуменския университет, означават от пресцентъра.

Астрономическите наблюдения по акцията ще се получават с телескоп за галактическа отбрана на Института по астрономия към Университета в Хавай, който е ситуиран на върха на Халеакала, остров Мауи. След приемане на наблюдателните изображения, те ще се изпращат на екипите за обработка, които ще търсят нови метеорити, прецизират от пресцентъра на Шуменския университет.

Участието на студенти от висшето образователно заведение в регионалния град в сходни акции датира от 2010 година, под управлението на доцент доктор Веселка Радева. От началото на 2017 година в четири акции за търсене на метеорити те са създали над 70 предварителни открития на нови метеорити от Основния астероиден пояс сред планетите Марс и Юпитер, повече от 10 от които са проследени и доказани като постоянни открития. Нужни са няколко години за пресмятане на точните орбитни параметри на новооткритите метеорити, след което те ще получат дефинитивни номера от Центъра за дребни планети към Международния астрономически съюз и откривателите-студенти ще имат опция да предложат имена на откритите от тях обекти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР