От днес децата от 5-ти до 12-ти клас могат да

...
От днес децата от 5-ти до 12-ти клас могат да
Коментари Харесай

Големите ученици могат да се върнат в клас с тест или сертификат

От през днешния ден децата от 5-ти до 12-ти клас могат да се върнат в клас след показване на зелен документ или щадящ тест за Covid-19.

Зеленият документ или щадящ тест, е изискване за връщането на учениците от 5-ти до 12-ти клас в учебно заведение. Това планува заповедта на министерството, която влиза в действие от през днешния ден. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население.

Учениците в дуална форма на образование ще могат да посещават извънкласни занимания и отвън постройката на учебните заведения. Това важи и за практическите занятия, самостоятелните съвещания с преподаватели, и явяване на изпити.

Според изискването децата, които са се тествали сутринта, следобяд няма да вършат втори тест, с цел да посетят извънкласно занятие. В центровете за поддръжка на личностно развиване, се позволяват не повече от пет индивида в помещение, при отдалеченост от 1,5 метра.

По отношение на граничния надзор за влизане в страната на българи и чужденци от страни в зелена или оранжева зона, това ще става с показване на документ за имунизация, преболедуване или негативен резултат от тест. Ако влизащият в страната няма нито едно от изброените, се слага под 10-дневна карантина. За да се освободи от нея, може да се тества 72 часа след идването си, с антигенен или ПСР тест.

При влизане от страна в алена зона, ще се позволяват български жители и такива със статут на непрекъснато пребиваващи, медицински експерти, медицински научни служащи, обществени, против зелен документ. И за тях важи изискването за карантина, в случай че са без документ. Допускат се и жители на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и Швейцария, на Англия и Северна Ирландия, също против зелен документ.

В алена зона са Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. От там се позволяват единствено български жители, които се слагат под наложителна 10-дневна карантина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР