От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския

...
От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския
Коментари Харесай

ЕК одобри „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход

От през днешния ден Българското кисело мляко към този момент е вписано в европейския Регистър на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който взе участие през днешния ден в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел.

„ Този обичаен български артикул ни популяризира по света поради потребните си свойства и с включването му в регистъра като предпазено название за генезис в допълнение се основават условия за неговото разпространение “, съобщи министър Вътев.

Той уточни, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно преимущество на пазара, а за потребителите ще има спомагателна гаранция за произхода и качеството. „ Това в допълнение основава предпоставки за производството на артикули с високо качество и добавена стойност “, сподели министърът на земеделието и храните.

Регистърът се добавя с название, оповестено в Регламент за осъществяване (ЕС) 2023/1531 на Европейска комисия за регистриране на название в регистъра „ Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako “ в днешния брой на Официалния вестник на Европейски Съюз.

Инициативата е на групата производители Сдружение „ Български обичайни млечни артикули “. Заявлението бе изпратено от Министерство на земеделието и храните до Европейската комисия през февруари 2021 година Вписването в европейския указател е в следствие от взаимни старания и съдействието сред сдружението и Министерство на земеделието и храните в целия развой по кандидатстване - правене на заявката за регистрация и придружителната документи, търсене и асортимент на доказателствени материали, както и отразяване на мненията и рекомендациите на Европейска комисия.

„ Българско кисело мляко “ е вторият български артикул, регистриран като предпазено название за генезис на европейско равнище след „ Странджански манов мед “/„ Манов мед от Странджа “. Сред европейските схеми за качество предпазените наименования за генезис отбелязват артикули, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка сред географския регион на произвеждане на продукта, с присъщите му естествени и човешки фактори, и качеството и характерностите на въпросния артикул. При „ Българско кисело мляко “ обрисуваният географския регион на произвеждане е територията на Република България, а суровината, която се употребява, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

След влизане в действие на регламента единствено производителите, които създават в сходство с утвърдената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща компания, могат да употребяват записаното название, означението „ предпазено название за генезис “ или абревиатурата му, както и специфичния знак (лого) на Европейски Съюз, с който се отбелязват тези артикули. За задачата следва да са минали процедура по утвърждение от Министерство на земеделието и храните и да са вписани в регистъра на производителите на дадения артикул на уеб страницата на министерството.

Продуктите със предпазени географски означения са тип интелектуална благосъстоятелност и заради това се употребяват с изключително висока степен на протекция от непозволена приложимост на наименованието, в това число чрез двустранни търговски съглашения сред Европейски Съюз и трети страни.

/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР