От днес антибиотиците и лекарствата за контрол на диабета ще

...
От днес антибиотиците и лекарствата за контрол на диабета ще
Коментари Харесай

От днес медикаментите за диабет ще се отпускат само с електронна рецепта

От през днешния ден антибиотиците и медикаментите за надзор на диабета ще се предписват и отпускат единствено с електронна рецепта. Издадените досега хартиени предписания за тези две групи медикаменти остават годни през идващите 6 месеца, припомня БНР.

Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на медикаменти би трябвало се случва след физически обзор. Основна цел на отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни медикаменти е ограничение на противозаконното им пласиране без рецепта и на дефицита при някои от тях.

Към момента има процедура за пазаруване на антибиотици без лекарско наставление, сподели инспекция на БНР в Ямбол:

" Нали сме привикнали да вземе антибиотик без рецепта. Заболи те гърлото и започваш да се самолекуваш. Това е неприятна процедура, само че да вървим непрестанно на тези години към този момент по поликлиники ".

" Моето мнение е, че без хартиени предписания е по-добре, тъй като аз работя в Испания. Там съм с електронна рецепта и не се постанова всеки месец да вървя да взимам рецепта от лекар ".

От здравното министерство напомнят, че сигнали за нередности, свързани с изписването на медикаменти, могат да се подават в организация Медицински контрол, а за нарушавания при продажбата на лекарства – в Агенцията по медикаментите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР