От днес англоезичното наименование на Турция (Turkey) ще се изписва

...
От днес англоезичното наименование на Турция (Turkey) ще се изписва
Коментари Харесай

ООН регистрира Турция с ново име

От през днешния ден англоезичното название на Турция (Turkey) ще се изписва като Тюркийе (Turkiye). Това съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

В изказване за Анадолската организация Дюжарик, сподели, че организацията е получила писмо от турския външен министър по отношение на смяна в името на страната и смяната влиза в действие от деня на приемане на писмото.

В интернационалната преписка и в медиите англоезичното название на югоизточната ни съседка към този момент ще се изписва като Тюркийе (Turkiye).

Президентът Реджеп Ердоган по-рано издаде декрет за подмяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркийе (Turkiye) на британски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye ще се употребява и в етикетите на продуктите за експорт.

Република Турция е член на Организация на обединените нации от 1945-а година, а през 1952-а се причислява към НАТО. В страната е оповестена република на 29 октомври 1923г. от националисти, отпред с Кемал Ататюрк. През същата година той подписва Договора от Лозана, който регламентира териториите и границите на турската страна.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР