От днес, 5 октомври, до 31 октомври 2023 г. фермерите,

...
От днес, 5 октомври, до 31 октомври 2023 г. фермерите,
Коментари Харесай

До края на октомври животновъдите доказват произведената продукция

От през днешния ден, 5 октомври, до 31 октомври 2023 година фермерите, кандидатствали по схемите за обвързана поддръжка за животни за Кампания 2023 година, следва да потвърдят създадената и осъществена от тях продукция.

Реализацията на млякото и млечните артикули се потвърждава за интервала 01.10.2022 година – 30.09.2023 година Това е написано в наредбите в член 21, алинея 2 и член 22, алинея 5 от Наредба № 3 от 10.03.2023 година за изискванията и реда за използване на интервенциите под формата на директни заплащания, включени в Стратегическия проект, за инспекциите, понижения на заплащанията и реда за налагане на административни наказания.

При разказа на документите претендентите попълнят настояща за Кампания 2023 електронна бланкова таблица. Описаните в нея счетоводни документи би трябвало да отговорят на условията на нормативната уредба. Това значи, че в електронните таблици наложително се вписват всички реквизити, посредством които могат да се извършат нужните административни инспекции. Те би трябвало да подхождат на регистрацията на фермерите в ИСАК (физическо или юридическо лице/едноличен търговец).

Реализираните на пазара мляко и млечни артикули се удостоверяват по следните интервенции:

Интервенция за обвързано подкрепяне на млечни крави – МлК,

Интервенция за обвързано подкрепяне за млечни крави в развъдни стратегии – МлК-РП,

Интервенция за обвързано подкрепяне за млечни крави от застрашени породи с реализация на мляко – К-ЗП,

Интервенция за обвързано подкрепяне за овце и кози от застрашени породи с реализация на мляко – ДПЖ-ЗП,

Интервенция за обвързано подкрепяне на овце и кози в развъдни стратегии с реализация на мляко – ДПЖ-РП,

Интервенция за обвързано подкрепяне на биволи – Биволи.

За да получат дотация, фермерите би трябвало да са осъществили на пазара избраните в нормативната уредба количества мляко и млечни артикули по съответната намеса от гореизброените.

Реализираните на пазара животни се удостоверяват по следните интервенции:

Интервенция за обвързано с производството подкрепяне за крави от застрашени от изгубване породи с реализация на месо – К-ЗП,

Интервенция за обвързано с производството подкрепяне за месодайни крави – МеК,

Интервенция за обвързано с производството подкрепяне за месодайни крави, включени в развъдни стратегии с реализация за месо – МеК-РП,

Интервенция за обвързано с производството подкрепяне за овце и кози от застрашени от изгубване породи с реализация на месо – ДПЖ-ЗП,

Интервенция за обвързано с производството подкрепяне за овце и кози, включени в развъдни стратегии с реализация на месо – ДПЖ-РП.

За да получат дотация, фермерите следва да са осъществили на пазара избраните в нормативната уредба количества животни по съответната намеса. Реализацията на животните може да бъде осъществена както в България, по този начин и отвън страната, като за всеки от двата случая се попълня съответния електронен пример.

Образците са оповестени и могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). Намират се в съответните секции на интервенциите за Обвързано подкрепяне за животни, както следва:

Опис на документите за реализация на мляко и/или млечни артикули по интервенциите МлК, МлК-РП, К-ЗП с реализация на мляко, ДПЖ-ЗП с реализация на мляко, ДПЖ-РП с реализация на мляко и Биволи за Кампания 2023.

Опис на документите за осъществена продукция в България за интервенциите К-ЗП с реализация на месо, МеК, МеК-РП, ДПЖ-ЗП с реализация на месо; ДПЖ-РП с реализация на месо за Кампания 2023

Опис на документите за осъществена продукция отвън България за интервенциите К-ЗП с реализация на месо, МеК, МеК-РП, ДПЖ-ЗП с реализация на месо; ДПЖ-РП с реализация на месо за Кампания 2023.

Попълнените от земеделските стопани описи по пример се дават на електронен притежател в областните  дирекции на ДФЗ. Там на място те разписват и Декларация за реализацията, според член 23, от Наредба № 3 от 10.03.2023 година във връзка със декларирано присъединяване по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне за животни. Стопаните дават и заверени копия на описаните в електронните таблици счетоводни документи, с които удостоверяват създадената и осъществената продукция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР