От днес (4 февруари) до 20 февруари Пекин ще се

...
От днес (4 февруари) до 20 февруари Пекин ще се
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Церемонията по откриване на зимните олимпийски игри в Пекин


От през днешния ден (4 февруари) до 20 февруари Пекин ще се трансформира в центъра на спортния свят. Столицата на Китай посреща най-хубавите в зимните дисциплини, които ще се борят за оценките на 24-ите зимни олимпийски игри.

Церемонията по разкриване дава обещание да бъде извънредно атрактивна и изпълнена със знаци, обвързван със страната-домакин. Тя ще стартира в 14:00 ч. българско време на емблематичния стадион " Птиче гнездо ". Там преди 14 години бяха открити и летни олимпийски игри, а Пекин е първият град-домакин на две разнообразни издания на най-важния състезателен конгрес на планетата.

Следете церемонията с нас:

На откриването ще забележим и делегациите от спортисти на 91 страни. Те изпращат в Пекин 2871 спортисти, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 дисциплини.

Българската делегация е от 16 спортисти. В последния миг ски бегачът Симеон Деянов даде позитивна проба за ковид и това забави заминаването му. Знаменосци ще бъдат сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. Страната ни имаше също 16 представители през 1984 година в Сараево, а през 1980 година в Лейк Плесид те бяха 8.

Снимка: Reuters


За първи път в историята зимните олимпийски игри ще се появят единствено върху неестествен сняг. Условията ще са необикновени, само че освен спортните. Това са вторите Игри (след летните в Токио през 2021), които се провеждат по време на на пандемия.

В Китай държат на строга политика във връзка с ковид. Тестовете са ежедневни, маските са наложителни, а всеки с позитивен тест се изолира незабавно!

Международният олимпийски комитет беше строго подложен на критика за избора на страна-домакин. Повечето мощни страни в света взеха решение да бойкотират и да не пратят политически делегации на церемонията по разкриване. Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Холандия, Латвия, Тайван и Косово няма да имат представители по трибуните.

Снимка: Reuters


Причините са в съмненията за жестоко потъпкване на човешките права от страна на Китай. Държавата, трансформирала се в една от най-развитите стопански системи в света, естествено отхвърля сходни изказвания.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР