От днес, 11 януари, продължителността на изолацията на болни и

...
От днес, 11 януари, продължителността на изолацията на болни и
Коментари Харесай

Отрицателен PCR при бустер доза вече отменя карантина

От през днешния ден, 11 януари, продължителността на изолацията на заболели и инфектирани от ковид се понижава от 14 на 10 дни, а на карантината - от 10 на 7 дни. Заповедта към този момент е подписана от министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

Тя се очакваше изключително на фона на информацията, че всички членове на КСНС през вчерашния ден са били контактни с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, излезе през вчерашния ден вечерта. Самоизолирали са се , и вътрешния министър Бойко Рашков.
 Кунчев и Сербезова не знаят какъв брой ще е карантината за участниците в КСНС
Кунчев и Сербезова не знаят какъв брой ще е карантината за участниците в КСНС

Всички контактни на КСНС са се самоизолирали, изследва се имунният им статус

Изолацията на лицата с доказан COVID-19 за 10 дни ще се смята от датата на лабораторното проучване . Намалява се и срокът на карантина за контактните на потвърден случая на ковид на 7 дни, като срокът ще се смята от датата на последния контакт.

Освен това шефът на районна здравна ревизия към този момент ще може да анулира предписанието за слагане под карантина на близко контактно лице, в случай че то има сложена спомагателна (бустерна) доза ваксина против COVID-19 и показа негативен резултат от PCR проучване . Резултатът би трябвало да бъде възложен на РЗИ по е-поща . Карантината се анулира до 24 часа от показване на документа.

Също по този начин се анулира изискването за наложителна 14-дневна изолираност след изписване от лечебно заведение.

Издадените все още на влизане в действие на заповедта наставления за изолираност и карантина се преустановяват след приключване на посочения в тях период.
 Променят периода на карантина за заболели от 14 на 10 дни
Променят периода на карантина за заболели от 14 на 10 дни

Причината за това мнение е, че новият вид " Омикрон " протича по-леко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР