От днес, 10 февруари, Националният център по трансфузионна хематология и

...
От днес, 10 февруари, Националният център по трансфузионна хематология и
Коментари Харесай

От днес всяка единица дарена кръв ще бъде изследвана с NAT – технология

От през днешния ден, 10 февруари, Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове по трансфузионна технология в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна стартират проучването посредством потребление на NAT – технология на всяка единица дарена кръв на територията на страната, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на регионалните многопрофилни лечебни заведения, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия. Припомняме, че през 2019 година, в осъществяване на Националната научна стратегия „ Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България “, бяха закупени шест апарата от най-голям клас за осъществяване на NAT диагностика на дарената кръв, както и нужните за образование на личния състав и тестване на системата реактиви и програмен продукт. Два от апаратите действат в Националния център по трансфузионна хематология, а по един уред е обезпечен за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ).

В Дупница ще се организира акция под мотото „ В кръвта ти е да спасяваш животи”

Министерството на здравеопазването е осигурило нужния финансов запас за закупуване на реактивите и консумативите за проучване на кръвта посредством NAT – технологията през актуалната година. Средствата са заложени в тригодишната бюджетна прогноза за обезпечаване на резистентност и непрекъснатост на процеса.

„ Дари кръв, избави живот!”: Пожарникари поддържаха ВМА в борбата за живот

NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният прочут на науката способ за проучване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по по този начин наречения „ серологичен способ “. Разликата сред двата метода е в по-високата сензитивност и точност на NAT технологията. При нея прозоречният интервал, в който е налице зараза, само че тя е без клинична демонстрация и не може де бъде установена, е в рамките единствено на няколко дни. При серологичните проучвания интервалът е по-дълъг и трае близо месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР