От днес (10 декември) влиза в сила новият график за

...
От днес (10 декември) влиза в сила новият график за
Коментари Харесай

Влиза в сила новият график на влаковете

От през днешния ден (10 декември) влиза в действие новият график за придвижване на влаковете на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД. В множеството райони на страната се резервира до момента настоящият график за придвижване, а за възстановяване на обслужването са обезпечени комфортни връзки сред влаковете с благоприятни условия за пътешестване сред повече обитаеми места.

При правенето на новата транспортна скица, БДЖ всяка година съгласува придвижването на бързите и пътническите влакове с регионалните и общинските администрации по места.

Проектът на графика беше оповестен за публично разискване през месец септември, с цел да могат клиентите на БДЖ да се срещнат с оферти вид за разписанието на влаковете през идната година и да имат задоволително време да реагират с аргументирани оферти към превозвача и съответните регионални и общински управляващи. Това се прави за възстановяване на транспортното обслужване на популацията, по тази причина и огромна част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили оферти от тяхна страна. Друга част от измененията са свързани с обосновани претенции на постоянни клиенти, а трети - с повишение рентабилността на транспортите и ефикасното потребление на наличния преносим състав, както и с осъществяваните огромни ремонтни действия по железопътната инфраструктура.

През идната година ще се резервира размерът на транспортите, заложен в подписания контракт с страната за осъществяване на публични транспортни услуги. Превозът на пасажери ще се прави с общо 565 влака, от които: 89 бързи влака (8 от тях ще се движат единствено през летния сезон), 128 пътнически влака и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат единствено в избрани дни от седмицата или избрани интервали от годината.

С новото разписание е обезпечен нов пряк бърз трен от Свиленград за София, който ще потегля в 05:45 ч. и ще даде опция на популацията за по комфортно пътешестване до столицата и назад в границите на деня, без да се постанова прехвърляне в гарите. Първият трен по теснолинейката ще отпътува с един час по-късно, с което се дава по комфортна връзка с нощния трен от Бургас за София. По този метод се основава опция на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно идване в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за отмора и туризъм.

През идващия летен сезон още веднъж е планувано да се движат нощни влакове сред София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и сред Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в противоположното направление. Освен това е очакван и нов сезонен дневен трен по маршрута София - Карлово - Бургас и назад, като по този метод ще бъде основана още една опция за пътешестване по най-натоварената и търсена лятна дестинация.

С новия график е планувано придвижването и на 8 интернационалните бързи влака. Запазва се всекидневното придвижване на влаковете сред България и Турция с нощния трен по маршрут София - Халкали - София, както и директните вагони сред Букурещ и Халкали в летния интервал, влаковете сред България и Румъния посредством интернационалната връзка по направлението София - Букурещ със утринния трен София - Варна с директни вагони за Русе и следобедния трен Русе - София с връзка в гара Русе за и от Букурещ. През летния интервал ще се резервира придвижването на директни вагони по направлението София - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - София и Варна - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - Варна. Другата опция за интернационална връзка сред България и Румъния е по направлението София - Крайова, която се реализира в гара Видин със утринния трен София - Видин и обедния Видин - София.

При създаването на новото разписание, транспортната скица и интервалите на придвижване на влаковете са съобразени в оптималната степен с размерите и структурата на транспортите, както и с техническите благоприятни условия и потенциала на преносимия състав и железопътната инфраструктура.

В графика са взети поради и плануваните по-мащабни поправки по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното пускане, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да бъдат минимални.

Подробна информация за новия график за придвижване на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от чиновниците на гишетата „ Информация ” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информативен телефон 02/931 11 11 или от електронния справочник на формалната интернет страница на сдружението: www.bdz.bg./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР