Ню Йорк казва, че Тръмп трябва да бъде признат за отговорен за измама, дори преди процес

...
От Джонатан СтемпълНЮ ЙОРК (Ройтерс) - Главният прокурор на Ню
Коментари Харесай

От Джонатан Стемпъл

НЮ ЙОРК (Ройтерс) - Главният прокурор на Ню Йорк в сряда поиска от щатски съдия да обяви, дори преди началото на процеса, че Доналд Тръмп е извършил измама, като е подал фалшиви декларации на банкери и застрахователи и е надценил нетната си стойност с до $2,23 милиарда.

В преписки в щатския съд в Манхатън главният прокурор Летиция Джеймс каза, че доказателствата в нейното гражданско дело показват „многократно и постоянно измамно използване“ от страна на Тръмп и неговия семеен бизнес на фалшиви и подвеждащи финансови отчети от 2011 до 2021 г.

Джеймс каза, че завишава стойността на повече от дузина активи със стотици милиони долари установи отговорността на обвиняемите за измама съгласно изпълнителния закон на щата.

„Кумулативният ефект от тези многобройни измамни схеми за надуване на активите на г-н Тръмп, а оттам и нетната му стойност, е потресаващ ,“ и е „само върхът на много по-голям айсберг от измама (държавата) е готова да разкрие в процеса“, каза Джеймс.

По-малко от час след подаването на молбата на Джеймс, адвокатите на Тръмп и другите обвиняеми подадоха свои собствени документи, в които се стремят да сложат край на това, което нарекоха „кръстоносен поход“ на Джеймс срещу президента Тръмп, и да отхвърлят целия случай.

Позовавайки се на скорошно решение на апелативния съд, те казаха, че много от транзакциите, които Джеймс е оспорил се е случило твърде отдавна, за да бъде прегледано в съда, и каза, че главният прокурор не е предоставил доказателство, че някой е бил ощетен от остатъка.

„Това, което тя иска да направи тук [е] да стане post hoc арбитър на пазара, като вмъква собствената си преценка в строго частни, печеливши транзакции“, казаха адвокатите на обвиняемите. „Рекордните доказателства сега напълно подкопават нейните предполагаеми твърдения.“

ТЪРСЕНИ 250 МИЛИОНА ДОЛАРА

Джеймс заведе дело миналия септември, обвинявайки Тръмп в лъжа за стойността на имотите, включително за неговата Mar-a -Имение Lago във Флорида и пентхаус апартамент Trump Tower в Манхатън и собствената му нетна стойност.

Тя каза, че Тръмп е направил това, за да получи с измама по-добри условия по заеми и застраховки и че неговата измама е навредила на честните участници в банковата дейност , застрахователни пазари и пазари на недвижими имоти.

Главният прокурор търси най-малко 250 милиона долара от Тръмп, неговите възрастни синове Доналд младши и Ерик, организацията Тръмп и други, за да попречи на семейство Тръмп да управлява бизнес в Ню Йорк.

Процес пред съдията от Върховния съд на щата Артър Енгорон е насрочен за 2 октомври.

Делото е отделно от четири наказателни обвинения, срещу които 77-годишният Тръмп е изправен, докато търси втори мандат в Белия дом, включително два за опит да върне загубата си на изборите през 2020 г.

Тръмп, фаворитът на републиканците за президентската номинация на републиканците през 2024 г., отрече да е извършил нередности във всички случаи, като ги нарече част за демократичен лов на вещици срещу него. Джеймс е демократ.

В своето подаване Джеймс каза, че коригирането на подозрителните оценки на Тръмп би намалило нетната му стойност със 17% до 39% всяка година между 2011 г. и 2021 г.

Подаване каза, че докладваното нетно състояние на Тръмп е достигнало връх от 6,1 милиарда долара както през 2018 г., така и през 2019 г., когато той беше президент на САЩ, но нямаше да бъде повече от 4,2 милиарда долара, ако беше уредил „пълноценни професионални оценки“ на имотите си.

Джеймс каза, че Тръмп е трябвало да оцени неговия пентхаус триплекс през 2016 г. на 119,9 милиона долара вместо 327 милиона долара, а през 2018 г. оцени Mar-a-Lago на 25,4 милиона долара, въз основа на ограниченото му използване като социален клуб, вместо на 739,5 милиона долара.

Гражданското дело в Ню Йорк е Ню Йорк срещу Тръмп и др., Върховен съд на щата Ню Йорк, окръг Ню Йорк, № 452564/2022.

(Доклад от Джонатан Стемпъл в Ню Йорк; редактиране от Джонатан Оатис и Лесли Адлер)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР