От дизел много шофьори минаха на газ заради цените, но

...
От дизел много шофьори минаха на газ заради цените, но
Коментари Харесай

Удар по джоба на шофьорите: Метанът стана златен, кое гориво...

От дизел доста водачи минаха на газ поради цените, само че в този момент и това не стига

Ръст в цената на метана у нас и дефицит на дизел по бензиностанции в Европа. Това регистрират търговците на горива при започване на годината. По-високите цени се чака съществено да обиден както водачите, по този начин и превозвачите. А бизнесът не изключва пътуването с такси и рейс през тази година да нарастне, съобщи NOVA.  

Само за година разноските за всеки литър дизел, който водачът Иво Гаджев сипва в резервоара, са се повишили с към 50 стотинки. Сметката станала най-сложна напролет и лятото на предходната година, когато цените на колонката минали рекордните 3 лева и 50 ст., пресмята водачът. В опит да понижи разхода, той минава на проект Б.

 „ Първо карах дизелова кола, след това минах на бензинова и в този момент съм на газ. Ако има нещо по-евтино, несъмнено ще мина на него ”, споделя мъжът.

Спрямо предишния януари най-масовият бензин А-95 е поскъпнал приблизително с близо 8% и за литър сега водачите заплащат 19 стотинки от горната страна. При дизела към началото на годината разходът за литър е повишен приблизително с 20 на 100 или с към 49 стотинки. В момента обаче разликата в цените е доста по-малка от пролетта и лятото, когато течните горива доближиха рекордни равнища на колонката.

„ За наслада към сегашния миг и бензинът и дизелът се движат под 3 лева Предполагам, че ще се задържат на тези равнища през идващите седмици, може да има и леко поевтиняване, само че дано да забележим какво ще се случва на интернационалните пазари със недопечен нефт ”, сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Димитър Хаджидимитров е притежател на верига от дребни бензиностанции. Прогнозира, че цените на колонката могат да се задържат най-малко до края на пролетта. И даже да паднат още надолу.

Разликата при метана обаче към този момент съществено се усеща от водачите. И метанстанциите безусловно се изпразниха през последните месеци.

„ Клиентите, които бяха на природен газ, изчезнаха от колонките. Всички минаха на различни горива, защото и пропан-бутанът много поевтиня ”, сподели Кольо Колев, притежател на метанстанция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР