От десетки години се говори, че структурирането на съдебната система

...
От десетки години се говори, че структурирането на съдебната система
Коментари Харесай

Съдия Атанасов: Ако кризата не бъде овладяна, сривът на доверието...

" От десетки години се приказва, че структурирането на правосъдната система в България не дава отговор на избрани стандарти ". Това разяснява пред bTV  арбитър Атанас Атанасов.

 

Имаме редом правораздаване, тъй като институциите не работят, не са работили. А за какво е по този начин - единствения логически отговор е, тъй като тези лица или са имали настойници в тези институции, или тези настойници са били на доста високо равнище.

 

По мотив информацията за корупционни практики на групите на Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, магистратът уточни: " Предполагам, че са съществуавали доста обратно във времето, а в този момент просто са станали доста забележими ".

 

Предполагам, че преди този момент не е обръщано задоволително внимание. За тази група, за която в този момент се приказва (групата на Нотариуса – б.ред.) има данни от доста от дълго време, само че в общественото пространство се схваща едвам през 2020 година когато има сигнали за напън над съдиите Цариградска и Лазаров от представители на тази група. След това се появяват следствията на Антикорупционния фонд за станалите известни две групи за напън в правосъдната ситема. Тогава отново не е известно да e имало някакво деяние от страна на институциите. А във всеки един случай става въпрос или за машинация, или за опит за въздействие, което също е тежко закононарушение, само че отново не е последвало следствие. Явно е, че институциите са бездействали в забележителен интервал от време, акцентира Атанас Атанасов.

Начинът, по който е оказван натискът върху съдиите, демонстрира, че тези лица са имали съучастници или настойници в тези институции и те са били на доста високо равнище, добави той.

 

Натискът върху сътрудниците е бил проведен и посредством медиийна офанзива. Това значи, че офанзивите са били съчетани. Това е нещо, което към този момент сме виждали. Сегашните събития доста ми припомнят на събитията през 2015 година, когато се обсъждаше конституционната промяна. Тогава в избран кръг медии стартира акция против дейни членове от Съюза на съдиите. Тогава имаше открити форми на сплашване и към ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, означи Атанасов.

 

Ако тази рецесия не бъде овладяна, сривът на доверието в правосъдната система ще е пагубен. Единственият късмет за това е парламентарната комисия, сподели още магистратът.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР