От десетилетия ядрената медицина спасява човешки животи, като дава възможност

...
От десетилетия ядрената медицина спасява човешки животи, като дава възможност
Коментари Харесай

Ядрена медицина: Реактор за термоядрен синтез на британски стартъп може да лекува рак

От десетилетия нуклеарната медицина избавя човешки животи, като дава опция на лекарите да сканират за рак и да лекуват непосредствено туморите и раковите кафези при източника...

Емил Василев преди 30 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 15:33 | 27.11.2023

Русия има право да изкара от строя спътниците Starlink на Илън Мъск, само че ще го направи ли?

IT НовиниДаниел Десподов - 9:25 | 26.11.2023

Измислиха талантлив метод за прескачане на рекламите в YouTube

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 11:39 | 27.11.2023

Лаптопът, който просто не желае да почине

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Стартъп, основан в Обединеното кралство показа новаторска технология, която може да промени метода на диагностициране и лекуване на рак. Astral Systems – компания, учредена от Бристолския университет, показва потреблението на първия по рода си реактор за многосъставен синтез (MSF).

Той е предопределен за произвеждане на съществени медицински изотопи, нужни за радиотерапия на рака и за образна диагностика. Медицинските изотопи са радиоактивни субстанции, употребявани в медицината за разнообразни диагностични и лечебни цели.

Според известието за пресата тези изотопи играят жизненоважна роля в целенасоченото лекуване на рак, като дейно убиват раковите кафези по време на радиотерапия.

„ От десетилетия насам нуклеарната медицина оказва помощ за спасяването на човешки животи, като дава опция на медицинските експерти да сканират за рак и непосредствено да лекуват тумори и ракови кафези при източника. “

споделя Талмон Файърстоун, съосновател и основен изпълнителен шеф на Astral Systems

Освен това той може да служи като „ радиоактивен проследяващ материал “ в тялото, с цел да улесни откриването на медицински положения посредством визуализация.

Тези изотопи създават радиация, която може да бъде открита и количествено избрана, предоставяйки на медицинските експерти забележителна информация за структурата и функционалностите на органите и тъканите в тялото.

Ограничен брой реактори

Голяма част от международните доставки на медицински изотопи зависят от стеснен брой реактори на разделяне. Тази констатация се дължи на идния дефицит на медицински изотопи, като съгласно оценка на държавното управление на Обединеното кралство по-голямата част от международното предложение зависи от няколко остаряващи реактора на разделяне, множеството от които ще бъдат спрени до 2030 гoдина.

Това поражда угриженост по отношение на бъдещата наличност на тези значими медицински запаси. Новият реактор MSF предлага плътно решение на това предизвикателство. Компанията планува построяването на дребни реактори за термоядрен синтез, които биха могли да бъдат стратегически конфигурирани в районни изотопни уреди освен в Обединеното кралство, само че и по целия свят.

Малки реактори за решаването на огромен проблем

Със основаването на тези по-малки реактори компанията се стреми да понижи рисковете, свързани със зависимостта от няколко огромни реактора. Това ще обезпечи непрестанно и надеждно произвеждане на медицински изотопи.

През 2021 година Бристолският университет в съдействие с Astral Systems и Съвета за просвета и технологии (STFC) си обезпечи безплатна помощ за научни проучвания в размер на 1 милион паунда за усъвършенстване и комерсиализиране на технологията MSF Reactor в границите на план, наименуван MicroNOVA.

Ако всичко върви по проект, технологията може да сложи началото на нова епоха в лекуването на рак и производството на медицински изотопи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР