От десетилетия наред ракът се смята за един от най-големите

...
От десетилетия наред ракът се смята за един от най-големите
Коментари Харесай

Учените на крачка от голям пробив, свързан с рака!

От десетилетия наред ракът се счита за един от най-големите бичове на човечеството. Коварната болест взима милиони жертви всяка година, а някои типове са мъчно откриваеми. Сега учените са на път да създадат пробив в борбата със страшното заболяване. Те се доближават към една от най-големите цели на медицината - повсеместен кръвен тест за рак, заяви Би Би Си. Екип от университета " Джон Хопкинс " тества способ, който открива осем постоянно срещани форми на заболяването, в това число рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво.

Идеята на учените е откриването на годишен тест, предопределен за ранна диагностика на рака, който да помогне за спасяването на човешки животи. Учените се надяват, че пробата ще разреши откриването на тумори на стадий, когато те към момента биха могли да бъдат отстранени хирургично, което усилва в доста огромна степен възможностите за оцеляване на пациентите. Туморите отделят дребни частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които създават, в кръвния поток. Тестът за разкриване на рак търси разновидности в 16 гена, които нормално се появяват при заболяването и осем протеина, които постоянно се отделят. Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата, при които туморът към момента не се е популяризирал към други тъкани. Тестът е открил 70 % от туморите.

Доктор Кристиан Томазети от " Джон Хопкис " съобщи, че откритието може да има голямо влияние за попречване смъртността от рак. " Колкото по-рано се открие ракът, толкоз по-голям е шансът да се лекува ", уточни той. Пет от осемте изследвани ракови болести нямат скринингови стратегии за ранно разкриване. Ракът на панкреаса има толкоз малко признаци и се открива толкоз късно, че четирима от петима пациенти умират в годината, в която са диагностицирани.

В момента CancerSEEK се изпитва при хора, които не са били диагностицирани с рак. Според учените той може да добави други употребявани принадлежности за скрининг като мамографиите за рак на гърдата и колоноскопията за рак на дебелото черво. Увеличаването на броя на оценените разновидности и протеини би разрешило тестването на по-широк кръг от ракови болести. CancerSEEK е американска разработка, която ще коства на пациентите 500 $ (около 360 паунда), и е предопределен да диагностира появяването на ранни ракови формирания още преди настъпването на техните симмтоми в човешкото тяло. Той съумява да засече разновидности в 16 гена, които нормално се появяват при заболяването, и осем протеина, които постоянно се отделят при процеса на формиране на тумори.

Някои ракови болести като панкреаса, яйчниците и белите дробове мъчно се откриват на ранен стадий, защото признаците са неразбираеми, разяснява доктор Никълъс Търнър от Института за ракови проучвания в Лондон. „ Ако един тест може да открие единствено половината от тези случаи, това би било " забележителен прогрес във връзка с това, къде се намираме сега ", сподели доктор Търнър пред „ Индипендънт ". " Общността на онколозите е извънредно разчувствана от капацитета този кръвен тест, само че дали този капацитет може да бъде реализиран, към момента не е ясно ", добави той. Д-р Герт Атард, началник екип в Института за проучване на рака в Лондон, счита, че пробата има огромен капацитет. " Това е Светият Граал - кръвен тест за диагностициране на рак без всички други процедури като скенер или колоноскопия ", разяснява той. Той предизвестява обаче, че към момента има неустановеност по отношение на това какво да се прави, когато ракът бъде диагностициран.

В някои случаи лекуването може да бъде по-лош вид в сравнение с пациентът да живее с рак, който не е животозастрашаващ. Мъжете към този момент могат да имат постепенно възходящ рак на простатата, който да бъде деликатно следен, а не лекуван. " Когато откриваме рак по друг метод, не можем да приемем за даденост, че всеки ще се нуждае от лекуване ", сподели доктор Атард. Пол Фароах, професор по епидемиология на рака в университета в Кеймбридж, съобщи, че е нужна още работа, с цел да се оцени по какъв начин пробата работи, когато раковите болести са по-малко напреднали. " Доказателството, че пробата може да открие напреднали ракови болести, не значи, че ще бъде потребен при откриването на знаменателен рак в ранните стадии, още по-малко на болестта в предсимптоматичния му стадий ", разяснява той. Чувствителността на теста към раковите болести от първи етап в изследването е едвам 40%.

Тестове за ранна диагностика съществуват и в този момент за някои типове рак и са доста ефикасни като да вземем за пример мамограмите за рак на гърдата. И все пак, единственият необятно употребен кръвен тест е за рак на простатата. Забележително е, че макар че са минали към 25 години, учените не съумяват да реализират консенсус дали пробата е фактически потребен или не, тъй че безспорно има огромно място за усъвършенстване, разяснява „ Форбс ".

Ракът е измежду водещите аргументи за гибел в международен мащаб. През 2012 година в света има 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, породени от рака. През 2015 година броят на смъртните случаи е повишен до 8,8 милиона, а броят на новите случаи на рак се чака да надвиши 22 милиона през идващите две десетилетия, предвижда СЗО. Експерти, участващи в най-голямата конференция по въпросите на рака в Чикаго, разкриха последните развития в проучванията на туморите. Един от професорите разяснява, че сполучлив скрининг може да понижи смъртността от рак до една десета от настоящия брой. Именно заради тази причина, откриването на рак в ранен етап е извънредно значимо за сполучливото му лечение, показват учените.
Източник: standartnews.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР