От четвъртък Министерството на здравеопазването въвежда Такъв документ се издава

...
От четвъртък Министерството на здравеопазването въвежда Такъв документ се издава
Коментари Харесай

Изискването за зелен сертификат: Като в останалата част на Европа

От четвъртък Министерството на здравеопазването вкарва Такъв документ се издава против приключен цикъл на имунизация, открито с PCR боледуване или тест против ковид, изработен до 72 ч. Това се отнася за питейните заведения, заведенията за хранене, кината, театрите, концертите, музеите, галериите, моловете, магазините над 300 квадрата, фитнесите, спортните клубове и басейните. Изискването визира работещите в лечебните заведения, само че не се отнася за учителите.

Какви реакции породи новата заповед - " Дневник " събра първи реакции по БНР и в обществените мрежи, без рекламация за пълнота.

Д-р Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз, по БНР:

Правилно е да се вкарат зелени документи, а не да се върви към затварянето на всевъзможни действия. Тези ограничения можеха да се вкарат и по-рано, те към този момент се ползват в останалата част на Европа. Вече не сме като при започване на Covid пандемията, когато нямаше различен инструмент за ръководство на рецесията. Сега имаме ваксини, имаме проби.

Хората, които са срещу имунизирането, не би трябвало да са срещу зеления документ, тъй като той дава опция с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора. Това въпреки всичко е гаранция, че при всеобщи събития ще бъде по-малка вероятността да се съобщи инфекцията сред хората и да тръгне по-късно да се популяризира.

Не се следи знак за намаление на Covid вълната. Лекарите са доста претрупани и на доста от тях им се постанова да оставят краткотрайно главните си специалности, с цел да отидат да работят в Covid отделенията. По-неприятното е, че следим по-висока смъртност при тази епидемиологична вълна. Лекарите ползват същите протоколи за лекуване както при предходните талази, само че виждаме по-голям % умряли пациенти. Делта разновидността е освен по-заразен, само че и протича по-сложно.

Доц. доктор Спас Спасков, по БНР:

По този метод ще бъде подтикван и процесът на имунизация, който мощно изостава у нас. Може би съществува и политически проблеми дали да бъде въведено наложително имунизиране, или - не. Ако се върнем в предишното, когато е имало сходни тежки епидемиологични процеси, постоянно се е въвеждало наложително имунизиране на цялото население, освен на избрани групи. Проблемът не е единствено персонален, когато приказваме за имунизациите, той е и публичен. Винаги ще има опозиция, само че, когато е належащо да достигнем до някакъв позитивен резултат, би трябвало да изтърпим упрека от такива хора, които ще са срещу.

Със зелените документи ще се даде опция за по-свободен и спокоен живот на хората, които са имунизирани, а със затварянето се санкционират и тези, които се преценяват с публичния интерес.

Петър Галев, изпълнителен шеф на Credo Web - виртуална мрежа за връзка в медицината и опазването на здравето, по БНР:

Зеленият документ се постанова да бъде въведен, тъй като като общество не успяхме да съблюдаваме другите противоепидемични ограничения - носене на маски, съблюдаване на отдалеченост. В България има официално отношение към тях, това е криворазбрано свободолюбие. Сертификатът не е панацея, тъй като българите намираме метод да заобикаляме разпоредбите, а няма по какъв начин на входа на всеки магазин или ресторант да стои служител на реда или проверяващ. Ако сме изгубили възприятието си за самозапазване, никаква власт не може да ни го върне. А тъкмо това се случва. Ние ли сме най-умните в целия свят, че в другите страни се имунизираха по 70-80% от хората, а ние не се имунизираме?

Остава неизясненост у хората за това за какво имунизираните не престават да се разболяват и да постъпват в болница. Причината е, че имунизацията основава антитела, основава отбрана, само че по-слабо в носа и гърлото, по тази причина е допустимо вирусът да пробие там и да се заразиш, въпреки и имунизиран. Но даже това да се случи, по-късно рискът да се разболееш доста тежко и да загинеш е доста дребен. Да, има умряли имунизирани хора, само че не е ясно какъв брой от тях са били действително имунизирани, а не с подправен документ. Може да се случи и с имунизирани най-лошото, само че в извънредно редки случаи на тежки подлежащи автоимунни или злокачествени болести.

Ако в едно семейство един човек има здравословна причина, която да не му разрешава да се имунизира, в случай че близките са имунизирани, той ще е защитен, с цел да не доближи вирусът до него. Това е отговорността на всеки - вирусът да не доближи до най-уязвимите членове на обществото, а ние това не го вършим. Съпричастността към близкия, приятеля и съседа не я виждаме.

Д-р Мими Виткова, някогашен здравен министър, по БНР:

У нас нито има увереност в обществото, че би трябвало да се съблюдават ограниченията, нито има надзор за спазването им. Проблемът е и в институциите, само че и във всеки един от жителите. Не може да не се съблюдават ограниченията и никой да не бъде глобен. Защо да постановяваме локдаун - когато излезем от него, обстановката е същата. Решихме, че свободата е безгранична - можем по цяла нощ в заведенията без маски - и това е по-важно от човешкия живот.

Зеленият документ е преимущество на хората, които съблюдават ограниченията, демонстрират дисциплинираност и отговорност към близките. Те би трябвало да живеят някакъв малко по-спокоен живот. Не виждам в това форма на дискриминация. Никой не е длъжен да се имунизира, само че тези, които са имунизирани, имат преимуществото да посещават публични места при съблюдаване на условията.













Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР