От четвъртък (11 ноември) се въвежда сертификат/удостоверение за наличие на

...
От четвъртък (11 ноември) се въвежда сертификат/удостоверение за наличие на
Коментари Харесай

Сертификати за антитела ще се издават от 11 ноември |

От четвъртък (11 ноември) се вкарва сертификат/удостоверение за съществуване на антитела. Той ще бъде с годност 3 месеца и с цел да бъде публикуван, лицето би трябвало да има над 150 единици IgG антитела. Удостоверението може да бъде употребено единствено в границите на страната.

Това стана ясно на брифинг на здравните управляващи.

Решението беше взето, откакто

По думите на проф. Радка Аргирова от Експертния съвет по " Вирусология ", това уверение ще бъде издавано на хора, които освен са преболедували, само че и имат задоволително отбрана против наново възпаление, по тази причина има избрани стойности, които ще се вземат поради. От документа ще могат да се възползват хора, които са преболедували безсимптомно, които са се тествали у дома и не са регистрирани с позитивен резултат в е-системата. 

Проф. Аргирова изясни още, че ще се търсят IgG антитела, които съдържат и вируснеутрализиращи антитела. Праговата цифра е 150 единици на милилитър. Ако пробата покаже съществуване на такива стойности, на лицето ще бъде издадено уверение.

Според проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ, лабораториите разполагат с богат набор от проби, условието е да са с марка " С " и да имат специфика над 90%. Тя разясни, че 150 единици са 10 пъти на референтната стойност за позитивен резултат и акцентира, че такива са условията на СЗО.

Зеленият документ за антитела, който е розов

От " Информационно обслужване " потвърдиха, че има подготвеност Националната здравно-информационна система (НЗИС) да генерира удостоверенията, само че подчертаха, че лабораториите би трябвало да се интегрират, с цел да може, когато лицето се е тествало, резултатът да бъде изпратен към системата. НЗИС ще издаде такова уверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който лицето може да влезе в системата и да изтегли документа си.  

Документът е аналогичен с образеца за преболедували, диагностицирани с бърз антигенен тест. Ще съдържа период на годност, имена и дата на раждане, вид на теста, номер на лечебното заведение (лаборатория), дата на тестването и резултатът в мерни единици, прецизираха от " Информационно обслужване ".

Избори, документи, проби, комисии

По време на брифинга Стойчо Кацаров заяви, че от здравното министерство е било отправено предложение до ЦИК членовете на секционните комисии и останалите служебни лица да се тестват с антигенен тест, в случай че нямат документ, с цел да се подсигурява сигурността. От ЦИК не са приели предлагането, с аргумента, че ще има доста отказали се, а в случай че някой излезе позитивен, няма да има с кого да го заменят. Кацаров посочи, че въпреки всичко Министерство на здравеопазването ще даде проби, в случай че някой желае да се изследва, а противоепидемичните ограничения остават както до момента - стерилизация, маски, проветряване и отдалеченост.

" Булснайд ЕООД подписа контракт за щадящи проби и изчезна "

По време на брифинга стана ясно още, че усложненията с доставките на щадящи проби за учениците в страната са зародили, след като едната от двете компании, с които министерството е сключило контракт за доставка " Булснайд " ЕООД, е " изчезнала " по думите на здравния министър. 1 милион и 400 000 теста е общото количество, което би трябвало да бъде разпределено по учебните заведения в цялата страна до вторник, заяви Кацаров и посочи, че това не са проби, с които ще могат да се изследват и учителите.

Накъде върви четвъртата вълна

Заболеваемостта понижава, има спад на базовото репродуктивно число. Не можем обаче да предвиждаме дали това ще е трайна наклонност, зависи по какъв начин ще се ръководи процесът, изясни в отговор на въпрос шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

В допълнение към думите ѝ министър Кацаров посочи, че документите ще бъдат годни за дейностите на закрито, до момента в който не се реализира 90% имунизационно покритие в страната или не влезем в зелената зона. Той удостовери, че с въвеждането на удостоверението за антитела ползата към имунизациите може да намалее, но посочи, че може да има и противоположен резултат - " доста хора може да считат, че са преболедували, а пробата за антитела да ги опровергае и да решат да се имунизират ", сподели той. 

" Апелирам към съпричастност. Нещата ще се случат, в случай че всеки се отнесе отговорно, в това число и във връзка с учениците. Ако стоим безучастно и гледаме изкривено няма да се получи. Зелените документи дадоха резултат, не поради контрола, а поради виновното решение на хората да се имунизират ", уточни в умозаключение здравният министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР