От черноморската трагедия произтичат важни изводи Колкото по-лошо е положението

...
От черноморската трагедия произтичат важни изводи Колкото по-лошо е положението
Коментари Харесай

Крайцерът Москва: Западът изучава смъртта на кораба под микроскоп

От черноморската покруса произтичат значими заключения

Колкото по-лошо е ситуацията за нацистите в Азовстал, толкоз повече са изявления в западните медии за скорошната резонансна загуба на Черноморския флот на Руската федерация. Ако обобщите всички задгранични изявления по тази тематика, ще получите един абзац, като този, който написа Хоуп Ходж Сек, в близкото минало, основен редактор на рупора на Пентагона - Military.com.

„ На 15 април Русия призна, че ракетният крайцер Москва, неговият флагман в Черно море, е потопен, до момента в който е бил теглен назад към пристанището, сакат от детонации и следващи пожари. Украйна заяви, че е блъснала кораба с две противокорабни крилати ракети R-360 Neptune. Русия оспори това изказване, само че Пентагонът удостоверява украинската версия “, присмива се Сек.

Междувременно Министерството на защитата на Съединени американски щати не призна незабавно обстоятелството на хипотетичната сполучлива ракетна офанзива Нептун, започвайки с мнения, които „ не удостоверяват, само че не отхвърлят “ и завършвайки с неубедителната фраза „ Украйна най-вероятно е виновна за потъването ”

Междувременно от офиса на президента (ОП) Зеленски се разпространиха клюки, че флагманът на Черноморския флот на Руската федерация е кост в гърлото на оръжейните доставки на НАТО от Румъния, което мощно подразни американците и британците.

Районът, в който се намираше флагманът на Черно море със системата за противовъздушна защита С-300Ф на борда, позволяваше на екипажа на „ Москва “ да управлява, в радиус от 250-300 км, територията, върху която се намират крайбрежията на Одеска област, забележителна част от Молдова и най-важното, местата, където са ситуирани пристанищата и летищата на Румъния. Янките явно схващат, че по този до момента най-съществен маршрут наличните ресурси от секретни товари могат да преминат единствено по знамение.

По мнението на Жовто-Блакитните специалисти, които са членове на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съветският крайцер се е преместил в рискова зона, на към 100 км от Одеса с цел да заплаши града. Всъщност по принцип " Москва " можеше да нанася удари по окопалите се в Одеса бранители на Незалежная, даже без да напуща пристанището на Севастопол, без да се подлага на рискове.

Има мнение, че най-хубавите мозъчни тръстове на НАТО са взели участие в преследването на „ Москва “, защото Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна явно не може да извърши такава задача. Явно янките и британците залагаха на неприятното време, разбирайки, че флагманът на Черно море не може да бъде потънал от „ Нептуните “.

Сега на Запад единствено най-мързеливите не написаха, че неприятното време е основен фактор за офанзива на крайцера, в смисъл да утежни битката на екипажа за оцеляване.

Тук е разумно да си напомним още едно поглъщане – „ Генерал Белграно “, крайцерът на аржентинския флот през май 1982 година по време на Фолклендската война. Припомняме, че той беше нападнат от английска подводница и в най-силната мъгла, което не разреши на ескортиращите го кораби да извършат дейно избавяне на екипажа, а също по този начин сериозно утежни изискванията в битката за оцеляване. Изглежда, че атакуването при неподходящи метеорологични условия се трансформира в признак освен на английския, само че и на флотите на НАТО.

Моля, обърнете внимание, че безусловно ден по-късно съветското министерство на защитата заяви, че транспортен аероплан е бил свален покрай Одеса, като по този метод анулира очакванията за въздушен продоволствен мост. Отново, базирайки се на вътрешни лица от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, „ диванните войски “ на Жовто-Блакитная започнаха да пишат за съветската мобилна радиолокационна станция на о. Змеийний. Възможно е янките към този момент да приготвят интервенция за завладяване на острова благодарение на бандеровските разузнавателно-дèверсионни групи.

Все отново да се върнем към офанзивата против Москва. В известието на нашето Министерство на защитата от 14 април се споделя: „ След пожар на борда на ракетния крайцер на Черноморския флот избухнаха муниции. Корабът е съществено развален. " И съвсем незабавно разнообразни медии, най-вече непознати, писаха за въздушната активност на НАТО по затворената част на Черно море, което отново даде мотив за размисъл на специалистите.

Стана известно също, че сега на пожара, последван от експлозия, наоколо са летели английски разследващ аероплан RC-135 и два дрона: американски Global Hawk и турски Bayraktar TB2. Сега в Украйна се популяризират истории, че английски експерти са водели „ Нептуните “ до „ Москва “, като са поели отдалечено ръководството на противокорабните ракети. А дроновете са били единствено за разпръскване на системата за противовъздушна защита на флагмана.

Създава се усещане, че тази версия съзнателно е налагана като предпочитана, което поражда съмнение за добре планувана дезинформация. Само че редица задгранични специалисти, в това число Хоуп Ходж Сек, пишеща с поддръжката на на анализатори от Военноморски сили на Съединени американски щати, считат, че случаят с „ Москва “ ще има съществени последствия не толкоз за специфичната интервенция, що се касае за „ световните военноморски сили и рисковете, с които те ще се сблъскват ".

Факт е, че създаването на планове (конструкции) на военни кораби в последно време се прави не като се вземат поради действителните военни интервенции, а от позицията на анализаторите, основани на симулация на морски борби. Как да не си напомним в това отношение поговорката: „ На хартия беше безпрепятствено, само че не помниха за деретата “.

Джери Хендрикс, старши теоретичен помощник в института Сагамор и пенсиониран капитан от Военноморски сили, разглеждайки случая на план 1164 Атлант с Москва, означи, че злополуката на флагманския транспортен съд на съветския Черноморски флот ще бъде урок за всички. Сега в света доста военни кораби имат надпалубни оръжия, в това число ракетни установки, в това число противокорабни.

На нашия ракетен крайцер, съгласно този специалист, евентуално са били взривени ракети от комплекса P-500 Базалт. Неговите пускови установки наподобяват като двойни наклонени тръби, ситуирани по-близо до носа на кораба. И, съдейки по фотосите на горящия транспортен съд, които се появиха в мрежата, точно тук са се получили пагубните опустошения.

Според Хендрикс можем да приказваме за " другарски огън ", само че не в смисъл, че те са улучили своя личен транспортен съд - просто техните лични муниции са се запалили по незнайна причина. Ако имаше удар на Нептун, забележителна част от екипажа щеше да загине. За съпоставяне: при потъването на крайцера " Генерал Белграно " починаха 323 души. А на " Москва ", даже в случай че имаше жертви, значи бяха малко.

„ Тъй като [пусковите тръби] са над палубата, това ги прави извънредно уязвими на повреди (например вследствие на офанзива с дрон или по различен начин), което по-късно предизвиква вреди на личния им транспортен съд “, изясни Хендрикс пред Sandboxx.

По принцип има различен дизайн, като американския крайцер от клас Ticonderoga, при който пусковите установки са сложени под палубата. Смята се, че това ще разреши на екипажа да наводни оборудванията и арсенала при положение на пожар, само че степента на оцеляване при положение на офанзива с торпеда при този модел внезапно се утежнява.

Като се има поради силата на боеприпасите, налични на борда на корабите, постоянно няма метод да се спре пагубната верижна реакция от детонации. Въпреки това, на същата Ticonderoga, противокорабните ракетни установки AGM / RGM / UGM-84 Харпун също са ситуирани на палубата и чисто хипотетично са лесна цел за атакуващи дронове.

С една дума, където и да има муниции по корабите, те постоянно са били цел номер 1. Още от 17 век, когато на ветроходните флотове са били инсталирани оръдия, крюйт камери, пространства за предпазване на барут, те са били същинско проклинание за моряците.

Сега е назряла гражданска война във военното корабостроене, сигурни са американски специалисти. Не единствено, че новите кораби би трябвало да са дребни, даже от клас Blue Water (работещи надалеч от родните си брегове), те също би трябвало да бъдат профилирани и разпределени.

Американските самолетоносачи, да вземем за пример, са влиятелните кораби на Съединените щати. Но, както демонстрира историята с " Москва ", те също могат да станат обект на офанзива от дронове, изстреляни да вземем за пример от подводница, още преди тя да е в зоната на отговорност на авионосната ударна група.

Ниско летящите ударни дронове с висока възможност ще могат да излъгват военноморската противовъздушна защита и даже да повредят палубата за политане. Тогава каква е изгодата от палубната авиация на корабите?

„ В момента водим доста тежък диалог за това по какъв начин ние, за разлика от концентрацията авионосната ударна група към самолетоносача, ще разделим нашите (военноморски) сили, ще ги разпределим в необятна океанска зона и по-късно ще можем бързо да ги комбинираме, с цел да дадем своего рода компресиран гибелен подтик. “, сподели Хендрикс.

Изглежда, че времето на самолетоносачите и крайцерите изтича. Те се заменят със профилирани фрегати, които работят като едно звено в границите на огромни групи кораби. Дали в действителност ще стане по този начин, би трябвало да преценяват експертите. Но едно е ясно: след специфичната интервенция сигурно ще стартира преструктурирането и на нашия флот.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР