От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще

...
От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще
Коментари Харесай

Караджов: Със средства на МРРБ правим първа стъпка към децентрализация на общините


От бюджета на районното министерство са заделени средства, които ще се дават непосредствено на общините в съдействие с Националното съдружие на общините в Република България. Така вършим първата крачка към децентрализацията, която е доста значим развой както за България, по този начин и за Република Северна Македония, съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на среща в Сандански на общините от двете страни, попадащи в обсега на Програмата за трансгранично съдействие в интервала 2021-2027 година

Във форума участваха министър председателят Кирил Петков, министърът на локалното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски, изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева, кметове на общините от областите Благоевград и Кюстендил. От РСМ участваха представители на 25 общини.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че в полза на България и Северна Македония е да няма граници, да имаме обвързвана инфраструктура; кметовете от двете страни на границата да работят заедно; да има търгуващи един с различен бизнеси и културни събития. " Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата да вземем за пример, дискриминационният детайл, те ще си отидат ", добави българският министър-председател.

Министър Караджов срещна кметовете с опциите за финансиране със средства от Фонда за районно развиване, който ще е с бюджет от 1 милиарда лв.. Отделно от него, през тази година с 500 млн. лв., заделени посредством преструктуриране на бюджета на Министерство на регионалното развитие, ще се осъществят поправки на четвъртокласни пътища и ВиК планове в общини с население сред 2000 и 10 000 души. Финансирането ще става по опростена процедура, изясни районният министър.

На срещата беше дискутирана Програмата за трансгранично съдействие сред България и Република Северна Македония. За интервала до 2027 година България е съумяла да контракти нарастване с 50% на ресурса по взаимната стратегия, стана ясно по време на форума. С над 31 млн. евро от Европейски Съюз ще се финансират 3 значими за района плана. 9,3 милиона евро са за построяването на новия граничен пункт " Струмяни - Берово ". 14 милиона евро ще са за интегрирани териториални вложения, а останалите 4,6 милиона евро ще се влагат в създаване на зелени площи, развиване на градски и крайградски зелени площи и други

Министърът на локалното самоуправление на РСМ Горан Милевски сподели пред кметовете от двете страни, че за пръв път се прави толкоз огромна среща. " С моя сътрудник Караджов мислихме по какъв начин да доближим жителите и стигнахме до извода, че това се прави най-пряко с градоначалниците ", сподели Милевски. " Когато вие сте близки едни с други, ще бъдат и жителите на двете страни ", обърна се към кметовете министърът на локалното самоуправление на РСМ и пожела да основат повече и по-големи взаимни планове в границите на идващия програмен интервал на Програмата за трансгранично съдействие Интеррег – ИПП България – Северна Македония.

По време на срещата на общините от България и Република Северна Македония бяха показани опциите за финансиране на македонски общини от фонд Флаг. Като най-реалистичен беше обрисуван разновидността да се даде кредитна линия на институция от Република Северна Македония, която да финансира македонски общини посредством вторични заеми. Фонд Флаг и Министерство на регионалното развитие могат да подкрепят основаването на една такава финансова институция, като дават ноу-хау, експертиза и опит за създаване на конструкция, система и процедури.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР