От „Булгаргаз” направиха корекция на поисканото увеличение и вече настояват

...
От „Булгаргаз” направиха корекция на поисканото увеличение и вече настояват
Коментари Харесай

“Булгаргаз“ поиска 60% по-скъп газ, КЕВР решава до дни

От „ Булгаргаз” направиха промяна на поисканото нарастване и към този момент упорстват от 1 август природният газ да нарастне с невижданите 60%. Така 1 мегаватчас би коствал близо 300 лв.. Темата с цената на газа сигурно е един от най-горещите камъни в градината на новата власт. Ако настояването на „ Булгаргаз” бъде утвърдено, новият министър Росен Христов ще би трябвало да взима тежки решения, съобщи Нова.
Прочетете още
Комисията за енергийно и водно контролиране прегледа през днешния ден отчета за 60% по-висока цена на газа от 1-ви август. Следващата седмица следва съвещание по тематиката, преди да бъде взето дефинитивно решение. На този декор - производители споделиха пред NOVA, че дефинитивно затварят бизнесите си.

Мирчо Ценков е един от дребното останали производители на самун в Монтана. Цената на един самун ще е най-малко е 3 лв., пресмята производителят. Сега сметката му за газ е приблизително 4 хиляди лв., в случай че стане 7, ще му е по-изгодно да затвори. „ Не е допустимо да се оправим. Производството не ми позволява да заплащам такива скъпи консумативи. Аз нямам такова произвеждане, с цел да мога да поема тези огромни разходи”, споделя хлебопроизводителят.

Според специалисти от ден на ден семейства ще се откажат от потреблението на газ и ще преминат на отопление с климатик. Високите сметки за отопление на газ стреснали семейство Бобеви още предходната зима. Спрели парното и минали на ток.

„ Сметката, която ни изплаши, беше декемврийската още - 450 лв.. И бързо взехме решението, тъй като имаме климатици във всяка една стая”, спомня си Пламена Бобева. Сега котелът им за газ топли единствено вода. „ Дори в този момент, в летните месеци, единствено за баня сметките са към 150 лв.. Ние сме четиричленно семейство, употребява се миялна, пералня, тъй че друго като консумация на топла вода няма, с изключение на да се къпем”, добавя дамата. За да излезе сметката, ще сложат бойлер.

Експертите не са оптимисти и чакат цената да пораства още. „ Тенденциите на всички подпазари са - газът пораства нагоре. Ние - желаеме, не желаеме - това е цената, която би трябвало да плащаме”, споделя Иван Хиновски, който е ръководител на Българския енергиен и минен конгрес.

Най-голямата топлофикация в страната - тази в София, разчита на газ. За да оцелеят - чакат страната да върне обезщетенията, обясниха за NOVA от асоциацията на топлофикациите. Според Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикациите, единственият излаз е обезщетения от страна на държавното управление, с цел да не се стига до натоварване на сметките на клиентите. Други специалисти считат - даже и безценен, значимото е газ да има.

Окончателната цена на газа ще стане ясна до дни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР