От „БСП за България даваме избор на народа си, защото

...
От „БСП за България даваме избор на народа си, защото
Коментари Харесай

Нинова: България можеше да е различна, ако бяха приети 31 законопроекта на БСП

От „ Българска социалистическа партия за България " даваме избор на народа си, тъй като напълно скоро ще му се наложи да направи подобен

Мина една година от държавното управление на Борисов и предходната седмица дадохме оценка за работата му. Мисля, че през днешния ден няма потребност още веднъж да се спирам на нея, защото хората могат сами да преценяват по какъв начин живеят, а и констатациите не са задоволителни. Днес бих желала да предложа един друг взор към тази една година - можеше ли да бъде друго? Можеше ли България да се развива по различен път и народът да живее малко по-добре? Можеше!

Можеше, в случай че бяха признати тези 31 законопроекта на „ Българска социалистическа партия за България " през тази една година, които въплъщаваха друга политика. Политика с грижа за опазването на здравето. Можехме да спасим държавните и общински лечебни заведения от затваряне или банкрути и това щеше да коства на България 500 млн. лева Това е друга политика в опазването на здравето. Можехме да организираме друга политика във връзка с децата и младите фамилии, поради страшната демографска рецесия, в която се намираме, в случай че ръководещите бяха приели да се приспаднат до 50 лева на дете месечно от дължимия Данък общ приход на работещите родители. Щяхме да помогнем на 1 млн. деца и щеше да коства на страната 300 млн. лева Можехме да помогнем на 38 200 деца, в случай че бяхме нараснали месечното парично обезщетение за развъждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата - 510 лева Това щеше да коства на страната 78 млн. лева Можехме с малко да помогнем против демографската рецесия, като разтеглим помощта за началото на образователната година за възпитаници от фамилии с ниски приходи за 2, 3 и 4 клас. Щеше страната да бъде в помощ и да прояви грижа за близо 40 000 деца и за това да заплати 30 млн. лева

Можеше ли да имаме друга политика във връзка с обществено слабите? Да, в случай че бяха приели законопроекта на Българска социалистическа партия да се разшири двойно обсега на енергийните помощи с още 250 000 семейства. Щеше да коства 90 млн. лева на бюджета. Можеше ли да бъдем разнообразни в отношението си към възрастните хора? Да, в случай че бяха приели предлагането по законопроекта на Българска социалистическа партия за осъвременяване на пенсиите - понижаване на разликите сред старите и новоотпуснатите пенсии. Щеше да ни коства 810 млн. лева, само че щеше да засегне всички пенсионери и да им помогне да живеят малко по-достойно.

Можехме да имаме и друга политика във връзка с обучение, просвета и просвета, в случай че бяха приели предлагането ни да увеличим бюджета за висше обучение и просвета с 95 млн. лева Щяхме да помогнем на млади учени, на научни проучвания. Можехме да проявим грижа към възпитанието, образованието и културата на младите в България, в случай че бяха дали своят вот „ за " чек за културни мероприятия на стойност 200 лева за всеки юноша, навършил 18 години. 40 000 младежи щяха да гледат българско кино, да четат български книги, да отидат в библиотека, читалище и това щеше да коства на бюджета 8 млн. лева

Ако бяха приели алтернативата за тази една година, щяхме да имаме съществени държавни просветителни стандарти. Щеше да е отпаднало финансирането от страната на частните учебни заведения, щеше да бъде въведено правилото - един учебник в един клас за един предмет и да бяхме възстановили техникумите, от които имаме потребност поради професионалното обучение. Студентите и докторантите по-лесно щяха да получават заеми за образование. Щеше да има държавна регулация във връзка с качеството и произхода на храните и в комерсиалните вериги щеше да се продава българска храна. България щеше да има ефикасен орган за битка с корупцията, а друг, чиято цел в този момент е да прикрива корупцията и не с този закон, който за един месец се трансформира два пъти. Текстовете за незначителност на закононарушение щяха да са отпаднали и хората по селата евентуално по-малко щяха да страдат от битовата престъпност. Лечебните заведения, търговски сдружения с над 50% държавно или общинско присъединяване в капитала, щяха да бъдат включени в обектите, неразрешени за приватизация, а не в листата на ръководещите, квалифициран за приватизация. Порочната процедура на компании със отговорности, най-вече към Национална агенция за приходите и заплати на служащи, да се трансферират на малоимотни и обществено слаби жители щеше да е прекъсната. Щеше да бъде решен казусът с белите и черни петна в използването на земеделските земи. 31 законопроекта, които показват друга политика и тази година можеше да е друга.

Искам да разбия четири мита, да не кажа откровени неистини, които ръководещите непрекъснато повтарят през тази една година. Първо - Българска социалистическа партия са " креслива съпротива, която не предлага нищо ". Фактите - 31 законопроекта, които показват политики, разнообразни от техните, съответни политики, оферти и закони.

Вторият мит - десните събират пари, с цел да заплащат задълженията на левите партии, а левите единствено харчат подготвени пари и водят до финансова неустойчивост. Кой натрупа задължения? 2009 година - краят на ръководството на социалистите - 9 милиарда лева дълг. 2017 година - след 8 години ръководство на Бойко Борисов - близо 25 милиарда лева дълг. Официална статистика. Кой натрупа задължения и то с такава скорост и в такива размери? Как се харчат пари, кой харчи повече и защо? Ако бяхте приели политиките, които предлагахме през тази една година 1,911 милиарда лева щяха да бъдат изхарчени за политики, с които щяхме да подпомогнем живота на 3 632 500 българи.

През 2017 година не по този метод - посредством политики, не по законния метод - през бюджета, с над 120 бр. постановления на Министерски съвет, по 10 пъти на месец, Борисов раздаде 1,7 милиарда лева Някой може ли да ми каже защо, на какъв брой българи помогнаха с тези пари? Предизвиквам ги, един от тях да стане като мен и да изброи: Дадохме 1,7 милиарда лева за пенсионери, млади учени, деца, млади фамилии. Сигурна съм, че нито един от ръководещите не знае защо Борисов изхарчи 1,7 милиарда лева Ето кой и по какъв начин харчи пари, кой натрупа задължения и кой прави разноски.

Следващият мит - Българска социалистическа партия предлага тези неща единствено, когато е в съпротива, а когато ръководи се отхвърля от тях. Фактите: методът, по който предлагаме преизчисляването на всички пенсии през днешния ден, по безусловно същия метод това е направено през 2008 година, когато ръководи Българска социалистическа партия. Детските и тяхното обвързване с МРЗ, както предложихме тази година, по същия метод сме го изпълнили през 2007 година Предложението за енергийните помощи и увеличение на обсега на обществено слабите, които да ги получават, по същия метод сме го създали през 2006 година Облекчените лихви по заеми на млади учени, докторанти и студенти, което и в този момент искахме, сме го създали през 2008 година Мога да не преставам по този начин, само че няма време. Ето и третата неистина, която цяла година повтаряте и която се опровергава от обстоятелствата и истината.
Четвъртият мит - няма опция на ГЕРБ, те са единствени и незаменими. От всичко, което споделих до тук, се видя, че опция има. Ето го в дейности и законодателство. По-важно е, че ги има политиките.
Вместо политика за шест огромни компании, които са близки до властта - политика за дребни и междинни предприятия. Вместо ББР да дава мрачно и прикрито заем на Гинка Върбакова за ЧЕЗ, да го купи за ГЕРБ, щеше да подкрепя дребните и междинни предприятия.

Вместо банкрутиране на държавни и общински лечебни заведения - политика в опазването на здравето.

Вместо замяна на наличието на българските учебници и изчистване на достоверни български създатели, щяхме да имаме поредна просветителна политика, обвързана с стопанската система.
Вместо геноцид по отношение на българските пенсионери, те щяха да имат преизчислени пенсии и малко по-достоен метод на живот.

Щяхме да дадем и минимален жест на правдивост, в случай че бяха приели да си понижим заплатите и да ги замразим. Подобно на това, което направиха полските сътрудници през вчерашния ден. Но и това не направиха.

Затова наша задача - на „ Българска социалистическа партия за България ", е да дадем избор на народа си. Това вършим, а народът да реши, какво избира. Вярвам, че напълно скоро ще се наложи подобен избор да бъде изработен. Вярвам в разсъдъка и сърцето на българския народ и че той ще изиска смяна на живота и смяна за България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР