От БСП и Възраждане обявиха, че България не е готова

...
От БСП и Възраждане обявиха, че България не е готова
Коментари Харесай

БСП и Възраждане: Не сме готови за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

От Българска социалистическа партия и " Възраждане " оповестиха, че България не е подготвена да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година Двете политически сили се позоваха на разбор на Българска народна банка.

" Текстът, изпратен от банката до парламентарните групи, към момента не е утвърден от работната група и Координационния съвет за въвеждане на еврото в България, нито от Управителния съвет на Българска народна банка ", означи социалистът Румен Гечев.

" Ние споделяме мнението, че не сме подготвени от 1 януари 2024 година Ние не променяме мнението си, че влизането в еврозоната, в паричния съюз, е в действителност едно довеждане докрай на интеграционните процеси, само че когато сме сигурни, че времето на присъединение към паричния съюз ще бъде от изгода на България. Тъй като към този момент рисковете са доста огромни, както във връзка с конкурентоспособността на българската стопанска система, по този начин и по прекачване на суверенитет на националната ни банка към Европейската централна банка. ", сподели Румен Гечев.

От " Възраждане " съпоставиха приемането на България в еврозоната с влизане в капан и акцентираха 12 аргументи против въвеждането на единната европейска валута. Сред тях - че страната ни няма да е пълновръстен член на еврозоната, че не може да се подсигурява финансова дисциплинираност, преодоляване на инфлацията и рухване на лихвите по заемите на комерсиалните банки.

От партията не са се отказали от концепцията да провеждат референдум по въпроса, а водачът на групировката Костадин Костадинов изясни по какъв начин могат да преодолеят законовото ограничаване.

" Естествено, че може да се свика референдум, по една доста елементарна причина – ние сме поели уговорката с контракта от Маастрихт, който е причислен към контракта за участие на България в Европейския съюз. Но на никое място не сме приели ангажимент за датата. Така че ние можем да питаме българските жители дали не желаят еврото да се вкара през 2100 година И това е напълно законен, отговарящ на закона за референдумите, на българската конституция и на контракта от Маастрихт за тази обстановка въпрос. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР