"От близо 84млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" –

...
"От близо 84млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" –
Коментари Харесай

МВР: 60 от 84 млн. лв за АМ Хемус са изнесени кеш в сакове и чували

"От близо 84млн. за Лот 5 на Автомагистрала "Хемус " – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували ". Това оповестиха на брифинг от ГДНП.

"Превежданите предплатено суми за строителството на Автомагистрала „ Хемус” са се движили сред разнообразни компании. За месец и половина в хода на следствието са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души ", стана ясно на брифинга.

„ Установено е, че на Лот 4 и 5 на Автомагистрала „ Хемус “ има осъществени доста монтажни работи, без съществуване на влезнала в действие позволение за градеж. За тези действия компаниите са получили предплатено заплащане от "Автомагистрали " ЕАД” сподели шефът на Групово дело „ Национална полиция “ Станислав Станев.

„ За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лева, като компанията „ Автомагистрали Хемус АД “ за доставка на материали и наем за машинизация е заплатено предплатено 72 670 000 лева На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лева На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лева За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на контракта е 1 милиарда и 150 млн. лева Тази сума е без Данък добавена стойност ", добави Станев.

„ През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на Автомагистрала „ Хемус”. Започнахме инспекция във връзка с Лот 5. По него проследихме пътя на задатъка провиснал от "Автомагистрали " ЕАД за материали и машинизация. Търговското сдружение е спечелило с „ инхаус” процедура. Успяхме да съберем задоволително данни за осъществени сформира на няколко закононарушения от Наказателен кодекс. След акциите на нашите сътрудници предходната седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към закононарушенията се пробват да унищожат материали за да прикрият своята незаконна активност. В условия на необходимост организирахме акция, при която задържахме 14 лица”, съобщи шефът на ГДБОП Калин Стоянов.

Каква е схемата?

„ Имаме всички учредения да считаме и че по другите лотове схемата е аналогична, а може би и огромна част от откритите компании и лица. При осъществената инспекция на Лот 5 е открито единствено леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра. Договорът за доставка на материали и наем на машинизация сред „ Автомагистрали” и комерсиално сдружение „ X” за строителство на Лот 5 от „ Хемус”. Търговското сдружение е избрало посредством по този начин наречената процедура „ ин хаус”. Договорите са подписани по омекотен ред, без осъществяване на процедури за възлагане на публични поръчки по отношение на контракта от месец юни 2020 година комерсиалното сдружение „ Х” е получило от „ Автомагистрали” предплатено сумата от 84 млн. и 108 000 - досега без осъществяване, защото секторът няма издадено позволение за градеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати ", обясниха още от Министерство на вътрешните работи.
"Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго обвързвано комерсиално сдружение на по този начин наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната компания също е открита с имена, притежатели и е събрана документи. Тази буферна компания има за цел да прекъсне връзката сред комерсиалните сдружения, подписали контракта с „ Автомагистрали” и крайните реализатори на СМР. Впоследствие въпросната буферна компания неотложно превежда получените суми към банкови сметки на основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица, огромна част от тях престъпно проявени за разнообразни закононарушения. Кухите компании са регистрирани директно няколко дни преди този момент с капитал от 2 лв., нямат нужната техника - финансов запас или личен състав. Собствениците и шефовете на тези кухи компании нямат визия, че са притежатели на такива компании. Извикани са на кафе, подписали са документи, дадена е сумата от няколкостотин лв.. Тези същите фиктивни притежатели са подписали пълномощни в интерес на трети лица, които също са престъпно проявени и към този момент открити. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи компании са преведени към 60 млн. Като съображение е посочено за осъществяване на строителни услуги - без компаниите да имат подобен капацитет”, допълват проверяващите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР