От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити

...
От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити
Коментари Харесай

НЗОК: Химиотерапията се увеличава прогресивно, злоупотребява се с клинични пътеки

От Българския лекарски съюз предизвестиха, че Здравната каса вкарва предели на ражданията, интензивните грижи и медикаментите за онкоболни. От съюза отхвърлят да подпишат анекса към Националния рамков контракт, в който са записани точно тези суми.

Опасенията на БЛС са, че с тези нови спомагателни съглашения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за сключване на шефовете на болнични заведения, има понятия, които несъмнено водят към пояснение за въвеждане на предел на действия и то в така наречен Приложение 1, съобщи в предаването „ Тази заран " ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев.

В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените. До този миг не е имало понятието индикативна стойност, изясни доктор Грозев, като добави, че индикативно значи планирано, следено.

„ Сега това се вкарва и в случай че има индикативни стойности по отношение на медицински произведения и лекарствени артикули, там до известна степен стиковахме нещата, тъй като най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика ", изясни доктор Грозев.

Въвеждането на този термин не значи въвеждане на предел за лечебните заведения, още по-малко както се спекулира за ражданията, безапелационен беше доктор Димитър Петров - подуправител на НЗОК.

„ Няма подобен глупак в тази страна, който да даде предел за ражданията, които спадат с към 7-8 % е наклонността тази година. Ако се усилват, ние на драго сърце ще ги платим ".

Промяната се постанова от това, че някои от тези действия, най-много химиотерапията се усилва прогресивно и предходната година от тези действия от Приложение 1, основно за сметка на химиотерапията, се качиха от 29 - 30 млн. на към 33 - 34 млн., съобщи доктор Петров.

По думите му имат подозрения за злоупотреби, а химиотерапията е огромният проблем.

Колко са повишени клиничните и амбулаторни пътеки в онкологията? По наши данни и по това, което сме подписали като контракт с НЗОК размерът активност, т.е. броят, банкет и осъществени действия, изключително завишение няма. Цялата разлика идва в медикаментите и в техните цени, които ние ще би трябвало да платим, съобщи доктор Грозев.

Завишаването на активността в онкологията, това, което ние плащаме за пътеки и процедури, примерно 1 млн. лева води след себе си медикаменти за 4 млн.лв., изясни доктор Петров.

Не е обикновено от 20 на 27 млн. да се покачат разноските за медикаменти, надлежно те са част от регистрираните действия, добави доктор Петров.

Изписват се по-скъпи лечения и по-високи стойности, количества, като част от тях се изхвърлят.

Става въпрос за по-добро обмисляне на медикаменти, защото огромна част от медикаментите се дозират на кг тегло, заради което остават, сподели още доктор Петров.

По думите му никой не взема от медикаментите за активност.

Индикативна стойност - това са действия, които се следят и които, когато има наклонност към надвишаване, Касата написа в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има наклонност към надвишаване на стойностите, което не значи, че няма да се платят тези действия, изясни още подуправителят на НЗОК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР