От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в

...
От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори искат кредитите им да станат грантове, ДДС-то да остане 9%

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България оферират опазване на ставката от 9% ДД С, оповестиха те в взаимна позиция. Мотивът им е, че през огромна част от последната година секторът е бил затворен и не можеше се възползва от пониженото Данък добавена стойност, а в останалата част от времето е работил със съществени ограничавания.

Трябва да се откри и работещ вид компаниите, регистрирани след 2019 година също да получат поддръжка, упорстват от сектора.

Те желаят връщане на остарелия вид на мярката 60/40. Тогава поддръжка се получавала при потвърден спад на оборота от 20% спрямо 2019 година При сегашния вид на мярката с 30 или 40% спад в оборота спрямо 2019 година, това на процедура значат банкрут, пишат от заведенията и акцентират, че всички цени са неведнъж увеличени.

" Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка единствено след въвеждането на " зеления документ ", когато оборотите спадат с към 80% ", пишат от сектора.

Ресторантьори и хотелиери си вършат сметка оповестените към този момент заеми да бъдат сменени от грантове .

" А в случай че има заеми за хотелиерство и ресторантьорство, те наложително би трябвало да минат през Българската банка за развиване и да са под надзора на Министерство на стопанската система, защото комерсиалните банки не дават заеми за бранша, който считат за извънредно рисков заради непрестанните ограничавания, които му се постановат ", пишат от сектора.

Искат и бързите проби за COVID-19 да са безвъзмездни. Съществува европейска стратегия, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета.

Настояват и да се откри вид за незабавна помощ за дребния и междинен бизнес по повод цената на тока. " Оцеляването при възходящи непрестанно енергийни разноски и намаляващи доходи е невероятно ", пишат от бранша и твърдят, че има множеството банкрути, които към този момент са факт в бранша.

Писмото е отправено към договарящите за сформиране на държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР