От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в

...
От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в
Коментари Харесай

Хлябът няма да поевтинее

От Българската академия на науките предвидиха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вид и 50% при оптимистичния. 

" Трудно е да се вършат дълготрайни прогнози за цените. Ако военният спор спре след 3 месеца, може обстановката със зърнените храни да се обърне. Ако ескалира - трендовете по никакъв начин няма да са положителни ", коментира ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и тържища Владимир Иванов в студиото на  " България заран ".

По негови прогнози даже Русия да спре износа на зърно, България има задоволително количества, с цел да задоволи личните си потребности, само че цените на международния пазар ще скочат. По думите му цената на олиото се е стабилизира на към 5 лева. след пика на повишаването към 8-9 март.

Млечни артикули

Поскъпването при сиренето и кашкавала се следи към този момент няколко месеца. Тенденцията е то да продължи.

" При главните хранителни артикули съвсем на всички места има задържане на цените. При млечните има наклонност за повишаване. Преди 6 месеца нарастването беше 25% на годишна база при сиренето и кашкавала, в този момент е 35% ", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Той предвижда, че ще се стигне до точка на засищане, само че основен за бранша е енергийният пазар. 

Зеленчуци

Цените на картофите, морковите и лука са като тези преди година, поевтиняване има при лимоните и ябълките. Прогнозата при зеленчуците е те да са на търпими цени, не се чака фрапантно повишаване. При картофите може да се стигне до свръхпредлагане, което е добре за клиентите, само че ще донесе загуби на производителите.

Месо

Без осезаема смяна в цената е свинското месо. 

" Има огромно предложение на свинско. Това не е добра вест за свинепроизводителите. При повишаване на разноските ще докара до понижаване на животните. А като намалее предлагането, цените ще тръгнат нагоре ", коментира Иванов. 

Той акцентира, че при пилешкото месо има стабилизация на цената в последните 20 дни - към 5 лева за кг. След повишаването на яйцата - в този момент цената се е задържала на към 27 ст. 

Хляб

Председателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси не предвижда поевтиняване на хляба, макар препоръчаното 0% Данък добавена стойност.

" Това ще е мярка, която ще облагодетелства производителите. По-скоро ще окаже въздействие върху задържането на цената, много са несъответствията, с цел да се стигне до намаляване. Търсенето на самун не е доста огромно ", акцентира Владимир Иванов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР