От България зависи да използва политическия момент, за да спаси

...
От България зависи да използва политическия момент, за да спаси
Коментари Харесай

Буяр Османи: Доверието на региона към ЕС зависи от България

От България зависи да употребява политическия миг, с цел да избави доверието в района към Европейски Съюз, е показал първият посланик на Република Северна Македония/РСМ/ Буяар Османи на съвещание на Съвета по външни работи на Европейски Съюз с министрите от Западните Балкани, предава Агенция МИА от Брюксел.

За пръв път шестима външни министри от Западните Балкани бяха поканени да бъдат част от постоянния формален Съвет на външните министри на Европейски Съюз по тематиката за войната в Украйна.

Османи е предизвестил своите сътрудници от Европейски Съюз за нуждата тъкмо в този момент да бъде избавено доверието в Европейски Съюз, посредством деблокиране на преговорния развой със Северна Македония.

„ За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се желае от нея “, е коментирал пред МИА Османи. Според него най-големият подарък за Русия ще бъде да бъде унищожено доверието към Европейски Съюз в района. Външният министър на РСМ е признал, че към този момент няма съглашение сред България и страната му, което да бъде основа за сключване на контракт, само че че се обмислят способи за включване на другите подходи в едно изцяло решение.

„ В случай, че България още веднъж блокира Северна Македония през юни, ще би трябвало да „ седнем и да забележим “ по какъв начин да продължим “, е показал първият посланик на РСМ.

Той е призовал Европейски Съюз да помогне на страната му да се оправи с следствията от войната в Украйна - енергийната рецесия, инфлацията, рекордното повишаване на цените на суровините.

„ Ние споделяме следствията дружно с Европейски Съюз. Европейска комисия към този момент реши, че страните от Западните Балкани могат да влязат в взаимното застраховане на газовите доставки, говорихме за макрофинансова поддръжка за страната, споделих за работата ни за диверсификация на енергийните източници “, разяснява Буяр Османи. По отношение на макрофинансовата помощ и сумата, поискана от Северна Македония от Брюксел, той е останал с усещане, че в Европейски Съюз и Европейска комисия има схващане.

„ Мисля, че в Европейска комисия и Европейски Съюз са наясно и се пробват да включат района в тези ограничения, с цел да смекчат следствията. Смятам, че за нас процесът на присъединение е извънредно значим, тъй като е в основата и на други въпроси “, акцентира Османи.

По информация на Агенция МИА на срещата е било разисквано и предлагането на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общественост. Страните от Западните Балкани са били уверени, че това предложение не е опция на пълноправното участие в Европейски Съюз, само че не са получили повече детайлности. Очаква се Макрон първо да показа повече за проекта със своите сътрудници от Европейски Съюз по време на идната среща на върха на Европейски Съюз в края на май.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР