От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните

...
От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните
Коментари Харесай

АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение

" От Асоциацията за отбрана на потребителите сме скандализирани от народните представители, които не помниха да вкарат в новия Закон за ограниченията при изключително състояние компаниите за събиране на вземания, така наречен колекторски компании. " Това се споделя в позиция на Пейо Майорски, ръководител Асоциация за отбрана на потребителите, разпратена до медиите.
Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 милиарда лева на колекторски компании поради неизплатени задължения, неприятни заеми или непокрити сметки, демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите. Агенциите събират вземания или неприятни заеми за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става посредством контракт за цесия, когато компанията изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи компанията да събере вземането вместо нея.
" Дори в обстановката, в която се намираме, тези компании не престават да работят и да тормозят жителите. Те реализират душевен и телефонен тормоз, след което заплашват със разпра. ", добавя той.
В момента народните представители разискват Закона за извъредното състояние в страната, в който би трябвало да бъдат заложени главните положения за това какви вземания се отсрочват или стопират по време на " извъредното състояние " в страната.
Асоциация на колекторските организации в България към този момент разгласи, че нейните членове не престават да работят при засилени ограничения за сигурност като демонстрират схващане. Още за позицията на колекторските компании
Всяка компания предприемала дейности за гъвкаво работно време на ротационен принцип. Дори Камарата на частните правосъдни реализатори прикани членовете си да прекратят краткотрайно всички насилствени събирания на отговорности, обществени продани на имущество, да се прекрати осъществяването на описи, както и налагането на запори на трудови хонорари и банкови сметки. Банките към този момент започнаха да вкарват гъвкави схеми на заплащане на заеми поради изключителната обстановка, в която се намира България и света. Водят се диспути за отсрочване на заплащането на електричество и вода, допълват претекстовете си от Асоциацията.
" Ние от Асоциацията за отбрана на потребителите призоваваме депутатите да вкарат ограничавания в активността на колекторските компании по време на второто четене на новия Закон за ограниченията при изключително състояние. В момента законът планува да се стопират всевъзможни запори върху приходите на физически лица, както и периодите по всички висящи каузи като се изключи наказателните такива. Ще бъдат прекъснати и всевъзможни процедури по обществена обмен и въвеждане във притежание на съдия-изпълнителите. Ние поддържаме тези ограничения, само че настояваме да бъдат подхванати такива и против колекторските компании, чиято активност да бъде лимитирана по време на изключително състояние, като бъдат отсрочени вземания без струпване на лихви и отпадането на юридическите такси. Причината е в действителната заплаха жители да останат без работа или доста да спаднат техните месечни приходи по време на изключително състояние, респективно да не могат да си покриват вноските към колекторските организации. "
Още по тематиката:
Срокът на сметките за февруари към " Топлофикация " е до 15 април
ВиК сдруженията с ограничения за ограничение на разпространяването на ковид
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР