От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлагат конкретни

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлагат конкретни
Коментари Харесай

АИКБ атакува сивата икономика с 4 пакета от мерки

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) оферират съответни ограничения в 4 пакета за ограничение на сивата стопанска система. Мерките са адресирани до Министерство на труда и обществената политика (МТСП), Главна ревизия по труда (ГИТ), Национална организация по приходите (НАП) и Министерство на образованието (МОН). Предлагат се ограничения в границите на компетентността на институциите.

Мерките показа ръководителят на АИКБ Васил Велев на конференция в хибриден формат по плана " Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност ".

Велев е уверен, че сивата стопанска система не вреди единствено на фиска, само че и на морала в обществото. В резултат на нейното битие се случва по този начин, че в някои браншове просперират хора не с сполучлив бизнес, а посредством машинация. Когато просперират не най-хубавите, отдадени и работливи хора, а просперират крадливите и лъжливите, това води и до неприятен морал в обществото. Това даже е по-голямата вреда, в сравнение с вредата за фиска, счита шефът на АИКБ.
 Коронавирус рецесията сподели какъв брой е значимо стопанската система да е на ярко
Коронавирус рецесията сподели какъв брой е значимо стопанската система да е на ярко

Васил Велев, АИКБ: Сивата стопанска система е 21%

Васил Велев изясни, че сивата стопанска система е в прицела на АИКБ към този момент близо 20 години.

Почти половината от работещите хора са без трудов контракт или с трудов контракт със скрити клаузи за доплащане на ръка. Такива контракти се срещат изключително постоянно в областта на търговията, в строителството и селското стопанство, уточни Велев.

През 2010 година за първи път композитния показател на сивата стопанска система. Тогава светлата стопанска система била 63.35%, само че със взаимните старания на всички страни в обществения разговор били постигнали несимволични резултати.

През 2019 година стопанската система на ярко към този момент била 78.54 процентни пункта, а през 2020 тя доближава до 77.49%

Най-честото проявяване на сивите практики е в региона на трудовите връзки и недекларираната претовареност. Появи се нов образ на сивата стопанска система - новите форми на труд, на недекларирана претовареност. Причините на забележителната част работещи на сиво са и незадоволителни промени в основни браншове - опазване на здравето, правораздаване и вътрешен ред, открои Велев.
 20 500 души у нас са останали без работа от началото на годината
20 500 души у нас са останали без работа от началото на годината

Работа са почнали 8750 души

Увеличаването на сивата стопанска система се подхранва и от разкъсването на връзката сред осигурителния принос към пенсионната система и размера на получаваната пенсия. Тази връзка е раздрана при съвсем половината пенсионери, изясни Велев.

Той не е срещу да няма пенсионери под линията на беднотия, само че това не би трябвало да се случват посредством потребление на пенсионно-осигурителната система. Изваждането под линията на беднотия би трябвало да става със системата за обществено подкрепяне. Велев се надява да стартира възобновяване на правилото на справедливостта в обвързването на осигурителния принос и размера на получената пенсия.

Минималните заплати и тяхното административно установяване води до изтриване на разликата сред нискоквалифицирани и средноквалифицирания труд. За разнообразни минимални работни заплати за другите стопански действия са се обединили работодателите и синдикатите.
 120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура
120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските управляващи да стартират да работят по доста чувствителни и значими случаи дружно с нас. Затова сме тук ", сподели Кьовеши

Недекларираната претовареност има своя необикновен сексапил - парите в пликче. Сивата стопанска система подсигурява един бърз резултат за момента, само че за сметка на това доста отрицателни последствия за в бъдеще , съобщи по време на конференцията зам.-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

Едно от най-ефективните дейности, свързани с превъзмогване на феномена недекларирана претовареност, е съответна политика по приходите, акцентира той.

Изпълнителният шеф на Главна ревизия по труда Елена Аврамова означи, че е нужно да се разшири потенциалът и да се усилят инспекторските бройки в ГИТ. По думите й, колкото и инспектори да има, от ГИТ няма да могат да доближат до всяко едно работно място.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР