Според президента Румен Радев е неуместно българското правителство да проявява

...
Според президента Румен Радев е неуместно българското правителство да проявява
Коментари Харесай

Според Радев е неуместно правителството да проявява колебание относно резолюцията на ООН за Сребреница

Според президента Румен Радев е несвоевременно българското държавно управление да демонстрира съмнение по отношение на резолюцията на Организация на обединените нации за Сребреница.

По мотив идното решение кой да съставлява страната на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Радев означи че решението би трябвало да вземе служебното държавно управление, само че изрази подозрение по отношение на легитимността му.

Премиерът Главчев пък съобщи, че още няма решение по тази тематика. По думите на президента, присъединяване на НАТО в спора в Украйна е обществена загадка.

Президентът Радев счита, че присъединяване на НАТО във войната на Русия против Украйна към този момент е обществена загадка.

" Участието на НАТО в този спор на всички равнища е обществена загадка, която от ден на ден става очевидна. Това присъединяване се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и от нуклеарен армагедон ", сподели Румен Радев - президент на Република България.

Според президента до момента е имало две червени линии, които са задържали безконтролната ескалация на войната в Украйна. Първата е ограничението на географския обсег единствено на украинска земя. Втората, недопускане на пряк конфликт сред военнослужещи на НАТО и Русия.

" С решението да се даде опция за офанзива със западно оръжие в дълбочина на Русия и с официалицирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии към този момент са погазени и за жалост, нашите политици стават част от едни такива несъответстващи решения с всички произлизащи последици ", изясни Радев.

Президентът още веднъж повтори, че в никакъв случай не е заявявал, че България е взела решение за изпращане на български военни в Украйна.

" Нашите самозвани евроатлантици са страхливци и неспособни сами на такова решение, тъй като знаят доста добре, че ще бъдат отритнати от обществото. Иначе в случай че оставим на тях, те с ненаситност биха изпратили всички българи да се бият на фронта, с цел да прикрият своята подправена евроатлантическа фасада ", добави президентът.

Румен Радев съобщи, че в случай че той взе участие в идната среща на върха на НАТО във Вашингтон, ще отстоява позицията,която към този момент е обявявал.Напомни, че решението кой да съставлява страната би трябвало да вземе държавното управление, само че изрази подозрение по отношение на легитимността му.

" Това е екзистенциална среща на върха, тя не е като другите. Тук се взема решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и самата легитимност на сегашния Министерски съвет. Нека не забравяме, че той е артикул на един парламент с получена извънредно ниска изборна интензивност и с пагубно ниско доверие от българските жители, по-малко от 10%. също по този начин и артикул на една подигравка с българската Конституция ", разясни Радев.

Примерът Главчев разгласи, че решение още няма.

" Няма такова решение.Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е в средата на юли, има много време до тогава. Аз се надявам постоянно държавно управление да дефинира кой ще взе участие ", означи Димитър Главчев.

Относно декларацията на Организация на обединените нации за Сребреница, президентът сподели, че не е търсена неговата позиция. За премиера този въпрос е завършен.

" Неуместно е българското държавно управление да демонстрира съмнение и променчивост, в тази ситуация, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на Организация на обединените нации. В тази връзка би трябвало да се открият всички обстоятелства и условия. Наистина България би трябвало да бъде ясна и поредна и да утвърждава демократичните полезности и правила в нашия район ", сподели Румен Радев.

" Този въпрос го приключихме, имаме публична позиция на България, гласувано е " за ". всички работни документи, освен този, са детайл от технологията на взимане на дефинитивно решение,което е гласоподаване " за " резолюцията от непрекъснатия представител на България в Организация на обединените нации в Ню Йорк ", разяснява Главчев.

- Българска национална телевизия: Кое е наложило да има един час преди този момент " въздържал се "?

- Главчев: Един час преди този момент е част от процеса, час по-късно да се гласоподава по метода, по който ви споделих, по формалния метод ".

За идните избори президентът означи, че живеем в предизвикателно време и от интензивността на всеки зависи по какъв начин ще продължи България.

Автори: Вера Александрова, Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР