От Асоциацията на европейските журналисти - България следят действията на

...
От Асоциацията на европейските журналисти - България следят действията на
Коментари Харесай

АЕЖ-България наблюдават действията на прокуратурата към журналисти

От Асоциацията на европейските публицисти - България наблюдават дейностите на прокуратурата, свързани с публицисти. Действията на държавното обвиняване може да има директен резултат върху тяхната професионална работа и вцепеняващ резултат на автоцензура в колегията, пишат от АЕЖ-България.

Повод за тази позиция е издадената европейската заповед за следствие против основния редактор на Биволъ Атанас Чобанов от Специализираната прокуратура в четвъртък, 1 август.

От репортерската организация предлагат при разглеждането на тази заповед френските управляващи да имат поради няколко условия:

- влошената медийна среда в България, установена от редица интернационалните организации;

- проблемите със правосъдната власт в България и корупцията по високите равнища в държавата;

- структурният проблем с прокуратурата и неналичието на отчетност на основния прокурор, отбелязван неведнъж в мнения, рекомендации и отчети на Европейската комисия и Съветът на Европа;

- фактът, че през май 2019 година " Биволъ " излезе обява, разкриваща имотна облага на основния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

- фактът, че след тази обява по неизвестен сигнал против Чобанов и Йорданов стартира инспекция от Върховна касационна прокуратура.

Според АЕЖ, прокуратурата излъчва спорни сигнали. В сряда наблюдаващият следствието прокурор Евгения Станкова съобщи, че има данни за връзка със притежателя на Биволъ, който видно от комерсиалния указател е Асен Йорданов. Днес прокуратурата към този момент твърди, че доказателствата са по отношение на основния редактор на изданието - Атанас Чобанов.

От асоциацията напомнят международните правила, че публицистите се употребяват със отбрана на източниците си и тяхното откриване може да стане единствено при изключителни условия.

Те се притесняват, че върху съответната медия може да бъде оказан непозволен и несъразмерен напън да разкрие евентуални източници.

От АЕЖ напомнят, че в обществени изказвания Атанас Чобанов съобщи, че е подготвен да спомага на френските управляващи. Той счита, че: " прокуратурата се пробва да пришие " Биволъ " към някакво дело, по което могат да изискат със СРС-та и с други способи да схванат по какви тематики ние работим.... Има целеустремено деяние на прокуратурата, с което тя желае да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни. ".

Изпълняващият орган може да откаже да се подчини на заповед за следствие, в случай че това може да докара до нарушаването на човешки права, обезпечени от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, Договора за действие на Европейския съюз и Хартата на главните права на Европейски Съюз. Така е съгласно българското, френското и европейското законодателство, напомнят от Асоциацията на европейските публицисти.

Припомняме, през вчерашния ден по следствието за приключване на персоналните данни на над 5 млн. българи от Националната организация по приходите бе поискано от спецпрокуратурата да бъде разпитан основният редактор на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов. Искането за разпит е по досъдебното произвеждане против чиновници на " ТАД Груп ", по отношение на публикуваните доказателства от прокуратурата. От Спецпрокуратурата изпращат до френските управляващи това искане, защото Чобанов е с непрекъснато жителство във Франция.

Трима са упрекнати за хакерската офанзива по отношение на базата данни на Национална агенция за приходите, разследван от 15 юли тази година. Това са притежателят на " Тад груп " Иван Тодоров, изпълнителният шеф Янков и служителят Кристиян Бойков, който беше и първият арестуван по случая.

Янков и Бойков са освободени от арест с мярка за неотклонение, а през днешния ден се преглежда и мярката на Иван Тодоров, арестуван при връщането си от чужбина още на летище София.

Бойков отхвърля всички обвинявания, Тодоров също. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР