От Асоциацията на българските застрахователи предупреждават, че ако не се

...
От Асоциацията на българските застрахователи предупреждават, че ако не се
Коментари Харесай

Застрахователите: искаме временни лимити на обезщетенията при смърт, после методика

От Асоциацията на българските застрахователи предизвестяват, че в случай че не се вземе бързо решение, цената на Гражданската отговорност може да скочи до 1000 лева На фотографията от ляво надясно: Константин Велев (Армеец), Светла Несторова (Булстрад), Кирил Бошов (Евроинс)

© Велко Ангелов Още по тематиката
Лимит на компенсациите при гибел ще избавя застрахователите

Премиерът подреди депутатите от ГЕРБ да не гласоподават предлагането за до 20 хиляди лева отплата за най-близките на умрял
4 ное 2018
Как цената на живота скочи двойно

Застрахователният бранш е ударен съществено от решение на Върховен касационен съд, разширяващо кръга на лицата, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен
10 авг 2018
КФН: Цената на " Гражданска отговорност " не покрива разноските на застрахователите

Водачите на товарни коли и рейсове предизвикват най-често произшествия с най-големи вреди
23 юли 2018 Цената на наложителната застраховка Гражданска отговорност може да стигне и 1000 лева, в случай че делата за компенсации по новия ред, избран от Върховния касационен съд (ВКС), продължат да нарастват със настоящия ритъм. Само за първите два месеца от влизането в действие на новия ред, който разшири кръгът на лицата с право на отплата, в Софийския градски съд (СГС) броят на заведените искове е 529, при 231 за същия интервал на миналата година (юли и август). Голяма част от тях са за остарели случаи от последните пет години, а настояванията са за погашение на по 150 - 200 хиляди лева на човек. Съгласно първите правосъдни решения присъжданите спомагателни компенсации варират сред 50 хиляди и 70 хиляди лева, което към този момент се отразява върху цената на наложителната застраховка за автомобилистите.

" В огромната си част тези нови каузи идват вследствие на напъните на 9 адвокатски адвокатски фирми, които взимат като хонорар сред 50% и 80% от присъденото обезщетение. Така поради дейностите на една дребна група лица се рискува финансовата непоклатимост в страната ", обявиха на конференция от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). На нея те приканиха депутатите да одобряват импортираните в Народното събрание ремонти в Кодекса за застраховането (КЗ), чиято цел е да бъдат краткотрайна мярка до приемането на единна методика за изплащането на нематериални вреди при гибел на пътя.

Най-лошият сюжет

" Първоначално смятахме, че разходът за промишлеността по новите искания за произшествия от последните пет години ще се мери в 800 млн. лева, само че практиката по първите каузи демонстрира, че вървим към по-лошия сюжет с надхвърляне на един милиард лв. ", сподели на конференцията Светла Несторова, ръководител на браншовата асоциация на застрахователите.

" Ефектът на делата към този момент се отразява във финансите на застрахователите, защото ние още на равнище искания сме длъжни да заделим запаси. И в случай че околните са претендирали за 200 - 300 хиляди лева на човек, ние тези средства би трябвало да ги намерим ", добави Коста Чолаков от управлението на асоциацията.

" Около 9 са адвокатските фирми, които вършат бизнес със страданието и незнанието на хората. Наблюдаваме една извънредно показателна наклонност, че най-големи болки и премеждия идват от хората, които са по-необразовани, които са от малцинствата ", добави Кирил Бошов.

" Ние като осигурителен бизнес нямаме интерес цената на застраховката да се повишава, нито желаеме обществена рецесия, до която обаче ще се стигне при задаващото се шоково повишаване на цената на Гражданската отговорност. Имайте поради, че цената е математическа формула. Тя зависи от смъртността, вредите, от правосъдната процедура. Тоест не е въпрос на някакво политическо решение ", добави Светла Несторова.

Единна методика за пазара

За да се пресече неприятната процедура и да не се стига до рецесия във финансовия бранш, застрахователите считат, че депутатите би трябвало да одобряват импортираните в края на предходната седмица оферти. Накратко, те са за въвеждане на пет категории близки лица, за които има закрепен таван на компенсациите, които могат да получат при гибел на техен непосредствен в злополука. Тези заплащания са в допълнение на компенсациите, които застрахователите дължат за материални вреди.

Лимитите ще важат до приемането на единна методика за погашение на нематериални вреди, чието разработване би трябвало да стане в границите на шест месеца. Когато е подготвена, тя ще размени лимитите, които на този стадий копират практиката в Чехия и имат за цел да обезкуражат " бизнеса със страданието на хората ". От застрахователната асоциация настояха, че предложенията са резултат от взаимна работа на голям брой институции като КФН и финансовото министерство и че ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова погрешно е атакувана за внасянето на лобистки ремонти.

" Лимитите са напълно в интерес на застрахованите лица. Те ще спрат произвола, който се случва сега, тъй като лицата ще знаят какво законът планува за тях ", добави Несторова. " В напредналите стопански системи практиката е да се подсигурява, че ще се покрият имуществените вреди - да се възстановят медицинските разноски на потърпевшите, да се покрие издръжката на децата и образованието им, до момента в който у нас доста по-голямата част от компенсациите са претърпени болежка и премеждия ", добави тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР