Финландия преброи бомбоубежищата си и откри 50 500 от тях

...
От Ан КаураненХЕЛЗИНКИ (Ройтерс) – Финландия приключи инвентаризацията на съществуващите
Коментари Харесай

От Ан Кауранен

ХЕЛЗИНКИ (Ройтерс) – Финландия приключи инвентаризацията на съществуващите си бомбоубежища в усилията на правителството, предизвикани от инвазията на съседна Русия в Украйна миналата година и установи, че има 50 500 от тях, каза вътрешното министерство.

Финландия се присъедини към военния съюз на НАТО през април в исторически обратен завой в политиката за сигурност, но продължи да се подготвя за възможността от конфликт с Русия в продължение на десетилетия, след като отвърна на опит за нахлуване от Съветския съюз по време на Втората световна война.

Предпазливата скандинавска държава направи задължително изграждането на аварийни убежища под жилищни блокове и офис сгради още през 50-те години на миналия век, което обяснява сегашния им висок брой.

Преброяването на правителството заключава, че скандинавската нация от 5,5 милиона души има около 50 500 бомбоубежища, които могат да поберат 4,8 милиона жители в тях в случай на извънредна ситуация или нападение, каза министерството .

Също така се установи, че 91% от укритията са достатъчно здрави, за да издържат атака, извършена с конвенционални оръжия, докато 83% са оборудвани, за да осигурят убежище и от газови емисии или ядрени аварийни ситуации.

< p>„В същото време трябва да се каже, че в малък брой приюти има дефекти, които не им позволяват да бъдат пуснати в експлоатация в рамките на 72 часа, изисквани от закона“, каза ръководителят на проекта Ира Паси от вътрешното министерство в изявление.

Убежищата са оборудвани с вентилатори, непроницаеми врати, подреждащи се легла и дори сухи тоалетни, както се изисква от последния закон, който датира от 2011 г.

По време на мирно време някои от в подземните заслони има плувни басейни, спортни центрове или - както в най-северната част на страната - тематичен парк за Дядо Коледа.

Заслоните се поддържат от собствениците на всяка сграда и правителството призова за правилното им поддържане.

„През десетилетията Финландия изгради инфраструктура за гражданска защита на стойност милиарди евро, за която си струва да се погрижим“, каза Паси.

(Доклад от Ане Кауранен, Редакция от Nick Zieminski)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР