От Али СауафтаРАМАЛА (Ройтерс) - Израелските сили нахлуха в палестинския

...
От Али СауафтаРАМАЛА (Ройтерс) - Израелските сили нахлуха в палестинския
Коментари Харесай

Осемнадесет палестинци, убити от израелските сили при нарастващо насилие на Западния бряг

От Али Сауафта

РАМАЛА (Ройтерс) - Израелските сили нахлуха в палестинския град Дженин в четвъртък и водиха траяла часове борба с въоръжени мъже, при които бяха убити 14 души, един от най-тежките конфликти в окупирания Западен бряг от месеци.

Още четирима палестинци бяха убити от израелски бойци в обособени произшествия в Западния бряг, сподели палестинското министерство на опазването на здравето, повишаване на насилието на фона на войната на Израел против Хамас в близката Ивица Газа.

Свидетели споделиха, че пукотевица е звучала часове наред, до момента в който израелските войски се бият с добре въоръжени екстремисти по улиците на Дженин и прилежащия му бежански лагер, където са основани стотици тежко въоръжени въоръжени мъже.

Израелската войска съобщи, че е провела контратерористични интервенции в града и е употребила дрон, с цел да удари група въоръжени екстремисти. Той добави, че е арестувал 20 обвинени в акцията и е иззел оръжия и муниции.

Сред убитите е 15-годишно момче, сподели палестинското министерство на опазването на здравето.

Сблъсъци пламнаха и на други места в Западния бряг, като се оповестява за смъртни случаи покрай Витлеем, Наблус и Хеброн, както и в покрайнините на Рамала, основния град на територията.

Най-малко 178 палестинци са били убити в Западния бряг след нападението на 7 октомври от Газа против Израел от въоръжени лица от ислямисткото придвижване Хамас. Израел стартира нападението си против Газа в отговор на нападението, при което въоръжени мъже убиха 1400 души, най-вече цивилни, и взеха към 240 заложници, съгласно израелските данни.

Палестинските управляващи споделиха, че 10 812 поданици на Газа са били убити към В четвъртък, към 40% от тях деца, при въздушни и артилерийски удари, до момента в който главните ресурси са на привършване и регионите са опустошени от безмилостните израелски бомбардировки.

Нарастващият брой на жертвите на Западния бряг акцентира опасенията, че територията превзет от Израел във война от 1967 година, може да излезе отвън надзор, до момента в който спорът против Хамас в Газа продължава.

„ Кървавата експанзия на израелската окупация на губернаторството на Дженин е умишлена ескалация за взривяване на обстановката на Запад Банка “, се споделя в изказване на палестинското министерство на външните работи.

Израел се закле да унищожи Хамас. Израелски самолети са бомбардирали линията Газа от седмици, а израелските танкове и войски са навлезли надълбоко в анклава, обкръжавайки град Газа.

Гневът от боевете набъбна на Западния бряг и доста елементи на арабския свят възходящи апели за преустановяване на огъня.

(Репортаж от Али Сауафта в Рамала и Клауда Таниос в Дубай; сюжет от Мейтал Ейнджъл и Джеймс Макензи; монтаж от Тоби Чопра, Криспиан Балмър и Грант МакКул)

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР