От Агенцията по вписванията избират фирма за поддръжка на информационните

...
От Агенцията по вписванията избират фирма за поддръжка на информационните
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията си търси нова фирма за поддръжка на системите

От Агенцията по вписванията избират компания за поддръжка на осведомителните системи. На 03 май 2019 година изтича договорът на Агенцията по вписванията с Лирекс Бг за поддръжка на системите на институцията, прецизираха от Агенцията.

Досегашният контракт включва поддръжка на редовно, информационно и програмно обезпечаване на системите за ръководство въз основата данни на Агенцията по вписванията.

От Агенцията по вписванията ще открият процедура по Закона за публични поръчки (ЗОП) с предмет: " Абонаментна поддръжка на редовно, информационно и СУБД (система за ръководство на база данни) програмно обезпечаване с наблюдаване и ръководство на осведомителната и информационната инфраструктура (ИКИ) на Агенцията по вписванията ".

Досегашният контракт с " Лирекс " е подписан през 2018 година за интервал от 12 месеца. Той е на стойност 98 640 лева без Данък добавена стойност и включва поддръжка на редовно, информационно и програмно обезпечаване на системите за ръководство въз основата данни на Агенцията по вписванията.

Както в предходните години, по този начин и тази, поръчката ще бъде предоставена по реда на член 20, алинея 6 от Закон за обществените поръчки или посредством непосредствено възлагане в област защита и сигурност.

Според техническата спецификация, изпълнителят " би трябвало да извърши висококвалифицирани действия за реализиране на ниски равнища на осведомителни опасности, да ги поддържа регулярно, а също така би трябвало да бъде обезпечена поверителността, цялостността и наличността на трансферираната, обработваната и съхранявана информация в информационно-комуникационната инфраструктура на Агенцията ".

От Агенцията по вписванията предизвестяват, че всички участници в процедурата би трябвало да имат настоящо уверение за сигурност, издадено от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

За първи път от 10 години насам, Агенцията по вписванията слага изискване пред компаниите да разполагат с екип от общо 12 висококвалифицирани специалисти с разнообразни софтуерни компетентности, които ще бъдат ангажирани с поддръжката на системите и които да реагират при положение на произшествия, свързани със сигурността.

Двама от тях би трябвало да бъдат разполагаем на място. До момента Агенцията е имала условия за общо 4 експерти, които да обслужват поддръжката и не е поставяла изискването да има специалисти, на място в институцията. Прогнозната стойност на поръчката за една година е до 429 500 лева без Данък добавена стойност. Предвижда се договорът да се подписа за период от две години.

" Стратегическа цел в ръководството на Агенцията е гарантирането на сигурността на базите данни. Горчивият опит на институцията сподели, че е нужна по-сериозна инвестиция както на средства, по този начин и във висококвалифицирани специалисти, които да наблюдават в елементи процесите ", сподели Габриела Козарева - изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията.

Предстои Агенцията по вписванията да изпрати предложения за присъединяване в състезанието до компании, отговарящи на нормативните условия за осъществяване на действия в област защита и сигурност.

Изборът на реализатор би трябвало да стане до края на април от Агенцията по вписванията. Изборът ще бъде измежду компаниите, изпратили предложения. Компаниите, чиито механически оферти дават отговор на условията, ще бъдат класирани по критерия " най-ниска цена ".

Припомняме, Търговският указател се срина на 10 август предходната година. От Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 17 август се състоя среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. Тогава Борисов изрече недоволството си от управлението на Агенцията по вписванията поради срутва. Той обаче съобщи, че промяна на управлението и уволнения няма да има, до момента в който рецесията не се овладее.

Въпреки това тогавашният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка още същия ден.

Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи бяха сезирани по случая.

На 17 август беше възобновено подаването на данни от Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров продан (RegiX), поддържана от Държавната организация " Електронно ръководство ".

Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.

Заради сериозния срив се взе решение да бъде основано и единно вместилище на електронните данни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР