От АЕЖ-България излязоха с официална позиция за случващото се с

...
От АЕЖ-България излязоха с официална позиция за случващото се с
Коментари Харесай

АЕЖ-България: Прокуратурата и МВР прикриват истината за ареста и насилието над Димитър Кенаров

От АЕЖ-България излязоха с публична позиция за протичащото се с журналиста Димитър Кенаров.

Както е известно, в нощта на 2-ри против 3-ти септември 2020 година, до момента в който отразява всеобщите антиправителствени митинги в София, журналистът с богат интернационален опит Димитър Кенаров е арестуван. Над него е упражнено принуждение, потвърдено от правосъден доктор. Въпреки апелите за правдивост, до през днешния ден българските институции в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи вършат всичко допустимо да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста. Действията на полицията и отводът на правоохранителните органи да проведат обективно и всестранно следствие, с изключение на опасност против свободата на изложение, са и опасност против съществени права на всеки български жител. #СправедливостЗаДимитър #JusticeForDimiter
благодари на BTV, Свободна Европа, София на Живо, Клуб Z и Боби Илинов за предоставените фрагменти за видеото.


 


Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи вършат всичко допустимо да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров. Това е главният извод от последното развиване на инспекциите по случая от всеобщите митинги в нощта на втори против трети септември 2020 г. 

Тогава нашият сътрудник беше арестуван, до момента в който отразява митингите против държавното управление и основния прокурор. Въпреки многократните му опити да се отбелязя като публицист, той е отведен от трима служители на реда, а при слагането на белезници върху него е упражнено принуждение, което след това е открито и от правосъден доктор. 

Призивите на АЕЖ-България и редица интернационалните организации за гласност и без значение следствие на случая не бяха чути. 

Вътрешният министър Христо Терзийски не отговори на , за което подадохме тъжба до съда.

Според Министерство на вътрешните работи отвеждането на Кенаров от трима служители на реда от пл. “Независимост ”, потреблението на мощ и слагането на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, в действителност е било... покана за посещаване от дежурния служител на реда. 

В края на януари, прокуратурата отхвърли да стартира следствие по случая с претекстове, които будят терзания. Заключението ѝ се базира на вътрешна инспекция, осъществена от полицейската конструкция, която е провела защитата на митингите - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). На процедура Столична дирекция на вътрешните работи се е самопроверила. 

Прокурорското разпореждане за отвод от следствие демонстрира, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния жител “Петър Петров от София ”, който, ден след ареста, бил написал имейл до Министерство на вътрешните работи, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези. В същото време, не е разпитан нито един от десетките публицисти, които са отразявали събитието. Нито Столична дирекция на вътрешните работи, нито прокуратурата съумяват да открият кои са служителите на реда, които водят Кенаров от площада и тези чиновници остават анонимни. 

Някои от причините на прокуратурата слагат под въпрос сигурността на публицистите, които отразяват митинги, тъй като дават зелена светлина на полицията да арестува и бие всеки кореспондент, който се намира на първа линия. Освен това прокуратурата приема, че в действителност е невероятно служител на реда да упражни принуждение по време на митинг, защото на площада има доста хора, които снимат и няма по какъв начин сходни дейности да останат анонимни. 

АЕЖ-България ще продължи да изисква информация по този случай, тъй като сходни дейности на полицията и последващият отвод на правоохранителните институции да подсигуряват обективно и всестранно следствие, с изключение на опасност против свободата на изложение, са и опасност против съществени права на всеки български жител. 

АЕЖ-България ще осведоми интернационалните организации за дейностите на българските управляващи по случая с Димитър Кенаров. Случаят със задържането му, влаченето му по площад Независимост и отвеждането му до РПУ ареста е  регистриран на платформата за сигурност на публицисти към Съвета на Европа. 

Днес представяме всичко, което ни е известно по случая. Вижте, което подготвихме и прочетете цялата последователност:

СЛУЧАЯТ
 

Около 20 часа на 2 септември 2020 година нашият сътрудник Димитър Кенаров, който има дълготраен опит в отразяването на всеобщи вълнения и спорове, отива на пл. Независимост, където се организират митингите с искане на оставка на държавното управление и основния прокурор. Той носи каска, противогаз с надпис PRESS и фотоапарат Nikon, с който снима видео. 

Към 22:00 часа полицията навлиза на площада и изтласква със мощ протестиращите. Кенаров е изтласкан към стената на президентството. В този миг трима служители на реда потеглят към него и го извличат в посока бул. Дондуков.  Кенаров е хвърлен на земята. Камерата му изхвърча. По думите му, един или двама служители на реда са упражнили тежест върху гърба му и извили ръцете му. Той стартира да се задушава и на няколко пъти извиква, че не може да диша. Един от служителите на реда стартира да го рита с кубинките си в региона на главата и лицето. Ритниците били най-малко три: един в горната част на черепа; един отдясно, в региона на челюстта; и един непосредствено в орбитата на дясното му око. Кенаров е с белезници дружно с други арестувани. Към 0:30 откакто пита за какво останалите са без белезници, а той с, служител на реда му смъква белезниците. Разпоредено му е да стои на едно място. На място идват полицейски камионетки. Кенаров е претрупан в една от тях, само че тя не потегля, тъй като не е ясно в кое районно ще откара арестуваните. 

Задържаните престояват по този начин близо час макар задължтелните противоепитдемични ограничения, които предлагат отбягване на стоенето наоколо. Кенаров е откаран в 05 РПУ, което се намира на към два километра от мястото, на което е арестуван. Разпоредено му е да се качи на втория етаж. Там в един кабинет е принуден да напише пояснения и му е формиран сигнален протокол. Не са му връчени никакви документи. Обяснено му е, че няма потребност от юрист. След това е  освободен. 

На другата заран Димитър Кенаров отива в Александровска болница, където е прегледан. Заключението: “контузия и разкъсно-контузна рана в лявата теменна област; хематом в подножието на дясната орбита и в дясната скулова област; данни за травма на дясната темпоромандибуларна става; двустранни кръвонасядания на шията; кръвонасядания на дясното рамо, двете мишници и лявата предмишница; охлузвания на левия лакът; травма на дясното бедро; охлузвания на лявата подбедрица. ” Становището: “Тези травматични увреждания се получени в следствие от ударни притискащи и триещи въздействия на твърди тъпи предмети каквито характерности могат да имат елементи от човешкото тяло (ръце, пръсти, крайници обути в обувки), теренът и други предмети. ”

РЕАКЦИЯТА

Случаят провокира сериозна интернационална реакция. Базираният в Ню Йорк Комитет за отбрана на публицистите, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, " Репортери без граници " осъдиха случая и приканиха за без значение следствие. Действията на Министерство на вътрешните работи против Кенаров бяха регистрирани и на платформата за сигурност на публицистите, която Съветът на Европа поддържа.

Кенаров и юристът му подават тъжба до съда против задържането, а до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата - за дейностите на служителите на реда.

СЪДЕБНОТО ОБЖАЛВАНЕ НА АРЕСТА

Софийският областен съд изисква неотложно от 5 РПУ цялата информация за ареста на Кенаров. От районното отговорят, че при осъществената от тях инспекция не е открито Кенаров да е бил арестуван. В книгата за пропускателния режим е открито, че Димитър Кенаров е бил записан, като " поканен " от дежурния " за времето от 03.00 до 03:45 ч. "

Съдът приключва делото, защото приема, че няма заповед за задържане, а “незаконни дейности на администрацията ” и го изпраща по подготвеност на Административния съд в София. Съдът първо указва на Кенаров да уточни заповедта за задържане, която апелира, а по-късно приключва делото, защото приема, че то би трябвало да се гледа от Софийският областен съд. Така въпросът стига до Върховния касационен съд.

МЪЛЧАНИЕТО НА Министерство на вътрешните работи

На 20 декември  вестник “Сега ” оповестява, че инспекцията на Министерство на вътрешните работи не е разкрила нарушавания в дейностите на служителите на реда в тази ситуация с Димитър Кенаров. От Министерство на вътрешните работи не дават повече детайлности. Тогава АЕЖ-България изпрати заявление за достъп до социална информация до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, с което изиска цялостен достъп до материалите от преписката. На 5 януари пред bTV министърът на вътрешните работи Христо Терзийски разяснява, че е открито само “нарушаване на нормативни документи ” и че не е открито принуждение. 

Христо Терзийски не отговори на заявката на АЕЖ-България и на 5 февруари ние обжалвахме безмълвния му отвод пред съда. 
 

ОТКАЗЪТ НА ПРОКУРАТУРАТА

На 22 януари 2021 година Прокурор Юлиан Лефтеров от профилирания отдел на Софийска градска прокуратура отхвърля да образува следствие по подадения от юриста сигна от Кенаров и неговия юрист. Прокурорското разпореждане съдържа освен вътрешни несъгласия, само че изводи, които могат да се трансфорат в рисков казус и да застрашат журналистическата специалност.

Прокуратурата е достигнала до своите заключения въз основата на инспекция, която е осъществена от институцията, против която Кенаров подава тъжба - Столична дирекция на вътрешните работи. Още в първите дни на случая АЕЖ-България сложи въпроса за обективността на една бъдеща “вътрешна ” инспекция, откакто най-висшата професионална фигура в Министерство на вътрешните работи - основният секретар отхвърли да има полицейско принуждение. 

Според прокуратурата ден след случая в Министерство на вътрешните работи е получен имейл от жителя “Петър Иванов Петров от София ”, който “изразявал възмущението си във връзка информацията, че публицист щял да съди Министерство на вътрешните работи ”. Според Петров този публицист е бил “провокатор ”, “скачал е против служителите на реда ” и “не е имал отличителни знаци, че е публицист ”. Впоследствие “Петров ” дал писмени сведения, в които декларирал, че “наблюдавал ареста на журналиста и видял, че когато служителите на реда са го арестували - той почнал да вика, че има журналистическа карта, само че Петров не видял никакви отличителни знаци на някаква медия ”. 

Няма по какъв начин да знаем дали “Петров ” съществува и е бил фактически на площада. В същото време знаем, че там са били и десетки сътрудници на Кенаров, които обаче нито Столична дирекция на вътрешните работи, нито прокуратурата не е намерила за належащо до разпита. 

Прокурор Лефтеров цитира и направени от Столична дирекция на вътрешните работи “видеотехнически експертни информации на изследваните видеозаписи от системата на видеонаблюдение на Столична дирекция на вътрешните работи, от средствата за всеобща информация и обществените мрежи ”. Експертите открили, че на тях се виждат… протестиращи, служители на реда и публицисти. На някои от фрагментите се виждало лице с оранжева каска, на която обаче нямало надпис PRESS. Защо прокуратурата разисква този факт не излиза наяве, тъй като от фрагментите от ареста на Кенаров се вижда, че той е с каска, която е тъмносиня. 

Прокуратурата на процедура приема, че в действителност е невероятно в миналото някой служители на реда да упражни принуждение по време на митинг, защото на площада има доста хора, които снимат и няма по какъв начин сходни дейности да останат анонимни. В същото време прокуратурата приема, че тримата служители на реда, снимани да водят Кенаров, не са били разпознати “въпреки всички вероятни дейности ”, т..е са останали анонимни. Прокурор Лефтеров цитира, че те са имали обвързване да имат самостоятелни идентификационни номера, само че не било ясно дали те са имали такива или са ги изгубили.

Повече от притеснително е заключението на прокуратурата, че до момента в който снима  събитието на първа линия Кенаров на процедура е отказал да извърши полицейско предписание и освен това състояние потреблението на мощ и задържането му са били оправдани.

Подобно пояснение на закона от страна на прокуратурата на процедура значи, че никой публицист в никакъв случай не може да бъде на първа линия и да снима всеобщи събития, тъй като полицията ще  бъде в цялостното си право да употребява мощ против него и да го задържи.

 

Прокуратурата открива, че за ареста на Кенаров не е направена заповед за задържането му, не му е бил осъществен персонален обиск и не е бил осведомен с правата, които имат арестуваните лица, само че това също не е закононарушение, за какво нямало данни това да е направено съзнателно. 

За прокуратурата не открива по какъв начин са се появили контузиите по тялото на Кенаров, а единствено, че е допустимо това да е станало в следствие “на приложената физическа мощ от полицейските чиновници за сломяване на съпротивата на съпротивата на Кенаров по време на напредването му до мястото, на което са му били сложени белезници, да са зародили част от травматичните увреждания ”, само че няма данни това да е било “неправомерно и противоправно ”. 

В края на постановлението прокурор Лефтеров записва, че не може да се откри какво се е случило с камерата на Кенаров, защото той не бил дал “документи за движимостта ”. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР