От 9 до 10 ноември за първи път в София

...
От 9 до 10 ноември за първи път в София
Коментари Харесай

София става столица на композитори и автори

От 9 до 10 ноември за първи път в София ще се организира годишната среща на сдруженията, ръководещи авторски права в региона на аудиовизията, обединени в Международна  конфедерация на сдруженията на композитори и създатели (CISAC). С над 225 членуващи организации от 116 страни, CISAC съставлява над 5 000 000 правоносители от всички райони и артистични репертоари, в това число музика, аудиовизия, драма, литература и образни изкуства. В комитета вземат участие 96 аудиовизуални асоциации от 66 страни.

 

Домакин на интернационалното събитието ще бъде българската организация ФИЛМАУТОР, която отбелязва 30 години от своето основаване. Повод срещата да се състои тъкмо в България е и ниската степен на правоприлагане на авторските права в региона на аудиовизията и нуждата да се подхващат ефикасни ограничения в отбрана на правата на българските и задгранични правоносители в региона на киното.

 

Страната ни е единствената в Европейски Съюз, в която за филмовите създатели не се заплащат хонорари за препредаване. Освен районните проблеми, следва делегатите да обсъдят тематики, които засягат целия бранш -  изкуствения разсъдък в аудиовизията,  пазарните трендове при разпространяване на филмите посредством AVoD и TVoD, ролята на груповото ръководство при копродукциите и други. Припомняме, че сега в Народно събрание следва да се разиска и прегледа ЗИД на ЗАПСП,  импортиран от Министерски съвет и признат от Народно събрание на първо четене, който цели да схване двете европейски  наставления 2019/789 и 2019/790.

 
От ФИЛМАУТОР към този момент изпратиха отворено писмо до депутатите, в което изрекоха угриженост по отношение на част от предложенията. От организацията чакат сред първо и второ четене законопроектът да  бъде поправен в посока разбиране на положителните европейски практики, с цел да бъдат обезпечени правата на създателите и за реализиране на правна сигурност за всички участници в процеса по основаване и прилагане на авторско наличие, каквато е и задачата на директивите.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg