От 8-ми септември до 5-ти октомври в пространството на Арт

...
От 8-ми септември до 5-ти октомври в пространството на Арт
Коментари Харесай

Художничката Анета Яламова ни разхожда из улиците на Търново и Варна през 20-те и 30-те години на 20 век - Култура

От 8-ми септември до 5-ти октомври в пространството на Арт Галерия Le Papillon във Варна Анета Яламова ни придвижва с живописната си галерия " Изворът на насладата " в едно отминало време на непреходни полезности.

Жизнерадостните й произведения в жанр ретро-наив задържат топлината на отлитащото лято с носталгични нюанси, като ни разхождат из улиците през 20-те и 30-те години на 20 век на остаряло Търново, остаряла Варна или на село. Този обичан за Яламова интервал от българската история е време на бързо развиване и напредък на българския град и село с навлизащите европейски порядки, мода, коли, железници и е може би най-романтичното време на идеали, нови очаквания, на почитание към старите обичаи и преплитането им с новите, на копнежа да сме дружно, обединени в насладата си.

В тази експозиция с разкази от над 20 платна, Яламова илюстрира времето на остарелия град, с цветни ретро коли, дълги рокли, дребни шапки, елегантни костюми, с училищен фуражки и барети, с моряшки униформи, сантиментални срещи на влюбени или серенади, със зимни пързалки по Янтра, време, когато дамите са прали чергите си в реката. С картините си тя съхранява насладата от селските празници, сватби, топлината от даже елементарното посрещане на посетители на село, където са коренят българските полезности и от където съгласно нея черпим хуманността си. Сюжетите на творбите й са благи, пропити с наивна пристрастеност, носталгична потиснатост, изпълнени в комбиниране на ослепителен нюанс и светлина с плътни и свежи цветови хармонии, типични за иконографската традиция, подсилващи чувството за наслада от хубостта. Темите за тях художничката търси и намира измежду очарованието на остарялата градска архитектура и в традициите, запазили духа и смисъла на националните празници и обичай, свързани с вярванията на българите. Перфекционизма, тънката четка и типичната ѝ разказвателна композиционна форма на наслагване на къщи, хора, каляски, комини, чешми във височина при създаване на картините си, са отличителни черти за креативния почерк на авторката. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, мощна като пластично подстрекателство и опоетизира естествената връзка село-град, като вижда града в средновековната му битност, огрян от великолепие.

Това, което прави запаметяващи се и специфични всичките й произведения е ведрото възприятие струящо от платната й, искрящите цветове, с чувството за мек филтър на жълто-розово, сякаш са фрагменти от остарели ленти, само че и с предизвикването на усмивка и умиляване в фена, когато тя ни споделя за възрожденски улици, кафенета, красива остаряла градска архитектура, дребни истории от бита, празнуващи хора или младежи с китари, задирящи девойки. Специфичното във всичките й произведения е разпознаваемото достоверно авторско стилизиране на облиците и заоблянето им, изпълнени майсторски до фини елементи, и най-много общото чувство за наслада. Така напълно естествено изпъква тематиката, сплотяваща картините в актуалната експозиция „ Изворът на насладата ". Творби, бликащи от топли живи багри, усмихнати лица на тържествуващи живота хора, тъй като са дружно, основават чувството за носталгия към може би отминали полезности, романтика, непорочност и хубост на взаимоотношенията, които изчезват в модерният свят, само че могат да се запазят и предадат на идващите генерации посредством изкуството.

Изложбата се открива на 08.09.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч. в Арт изложба Le Papillon.

Експозицията може да бъде забелязана от 8-ми септември до 5-ти октомври 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на уеб страницата или на fb:.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР