От 8 300 милиона тона чиста пластмаса, произведени до края

...
От 8 300 милиона тона чиста пластмаса, произведени до края
Коментари Харесай

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?


От 8 300 милиона тона чиста пластмаса, създадени до края на 2015 година, 6 300 милиона тона са били изхвърлени. Повечето от тези пластмасови боклуци към момента са в всекидневието ни, затрупани в сметища или замърсяващи околната среда.

Микропластмаси са открити в проби от ледовете в Антарктика, в вътрешности на животни, които живеят в океаните, както и в питейната вода по целия свят.

Но какво ще стане, в случай че можехме с магическа пръчка да премахнем всички пластмаси от живота си?

Това би било примамлива вероятност, само че бързо ще разберем до каква степен е проникнала пластмасата във всеки аспект от нашето битие. Възможен ли е животът, какъвто го познаваме, без пластмаса?

Пластмасата, каквато я познаваме през днешния ден, е откритие на 20-ти век: бакелитът е първата пластмаса направена от изкопаеми горива. Изобретен е през 1907 година Едва след Втората международна война производството на синтетични пластмаси за по-широко потребление се разраства, написа CNN.

Оттогава производството на пластмаса се усилва съвсем всяка година, от два милиона тона през 1950 година до 380 милиона тона през 2015 година
 Учени от Съединени американски щати сътвориха пластмаса, по-здрава от стомана. Къде ще се употребява
Учени от Съединени американски щати сътвориха пластмаса, по-здрава от стомана. Къде ще се употребява

Новият материал не организира електричество и не влиза в контакт с газове

Днес опаковъчната промишленост е най-големият консуматор на чиста пластмаса. Но използваме пластмасата и по доста други способи: тя е в нашите здания, превоз и друга жизненоважна инфраструктура, да не приказваме за нашите мебели, уреди, тв приемници, килими, телефони, облекла и безчет други ежедневни предмети.

Здравна промишленост

Липсата на пластмаса би била опустошителна в лечебните заведения. Пластмасата се употребява в ръкавици, тръби, спринцовки, контейнери за кръв, епруветки за проби и други

Стандартните хирургически принадлежности за многократна приложимост даже са заменят с такива за еднократна приложимост за някои интервенции. Според едно изследване една интервенция за унищожаване на сливиците в болница в Обединеното кралство може да докара до над 100 части пластмасови боклуци. Докато някои хирурзи настояват, че пластмасата за еднократна приложимост се употребява прекомерно доста в лечебните заведения, сега доста пластмасови медицински продукти са от значително значение и животите биха били изгубени без тях.

Някои ежедневни пластмасови предмети също са жизненоважни за запазване на здравето. Презервативите да вземем за пример са в листата, а маските за лице - в това число пластмасови хирургически маски и респиратори, както и платнени маски за многократна приложимост в този момент, са от изгода за закъснение на разпространяването на вируса Covid-19.

Хранителни промишленост

Нашата хранителна система също бързо ще се разпадне. Замислете се - използваме опаковки, с цел да предпазим храната при превозване и да я запазим задоволително дълго, с цел да стигне до рафтовете на супермаркетите.

Не единствено потребителите ще би трябвало да трансформират навиците си - веригите за доставки на супермаркети, които са привикнали да продават опаковани храни, ще се нуждаят от главен ремонт. Междувременно бързо развалящи се артикули, които идват от надалеч по веригата за доставки може да идват към този момент развалени.

Изследване на благотворителната организация за понижаване на отпадъците в Обединеното кралство WRAP откри, че пластмасовите опаковки удължават периода на валидност на броколите с една седмица, когато се държат в ледник, а на бананите - 1,8 дни на стайна температура. Все отново проучването откри, че питателните боклуци могат да бъдат понижени посредством продажба на плодове и зеленчуци насипно, защото това разрешава на хората да купуват единствено това, от което имат потребност. Ако няма пластмаса, ще би трябвало да купуваме сушени варива в хартиени торбички.
 Как се отрази на бизнеса през 2021-а година възбраната на еднократната пластмаса
Как се отрази на бизнеса през 2021-а година възбраната на еднократната пластмаса

В България настана цялостен безпорядък

Замяната на пластмасовите опаковки би имала косвени последствия за околната среда. Въпреки че стъклото има някои преимущества пред пластмасата, като да вземем за пример опция за безпределно преработване, еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 g спрямо пластмасова бутилка от 40 g. Това води до по-голямо влияние върху околната среда, спрямо пластмасовите бутилки за мляко, плодов сок и газирани питиета, да вземем за пример. Когато тези по-тежки бутилки и буркани би трябвало да бъдат превозени на дълги дистанции, въглеродните излъчвания нарастват още повече. Ако транспортните средства, с които се транспортират, не съдържат пластмаса, самите те ще бъдат по-тежки, което значи още повече излъчвания.

В някои връзки обаче промяната на опаковката на храните би била лесната част. По-трудно ще бъде замяната й в индустриалните процеси. Може да си купите мляко в стъклена бутилка, само че в млечната индустрия се употребява доста пластмаса, а и освен там.

Модна промишленост

Животът без пластмаса също би трансформирал и метода ни на обличане. През 2018 година 62% от текстилните нишки, създадени в международен мащаб, са били синтетични, създадени от нефтохимикали.

Естествените нишки биха били положителни заместители в производството на някои от нашите облекла, само че това би довело до съществени разноски. Памукът към този момент се отглежда на 2,5% от обработваемата земя по света, само че се употребяват доста инсектициди, които рискуват здравето на фермерите и замърсяват водните ресурси. Без пластмаса ще би трябвало да се откажем от бързата мода за сметка на по-издръжливи материи, които можем да носим дълго време.

Ако нямаше пластмаса, щяхме да останем без обувки. Преди да се появи необятно публикуваната синтетична пластмаса, обувките постоянно са били изработвани от кожа. Но през днешния ден има доста повече обитаеми на Земята и сменяме доста повече чифтове. Не бихме могли да има кожени обувки за всеки човек на планетата - това просто не е допустимо.

И въпреки всичко...

Макар и да е невероятно да живеем по метода, по който познаваме, без пластмасата, може да допринесем за здравето на планетата, надлежно и нашето, като спрем да използваме пластмасови артикули за еднократна приложимост, без които несъмнено можем да живеем.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР