От 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев

...
От 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев
Коментари Харесай

ИПИ отново поиска повече финансова свобода за общините

От 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината. Дори и тогава обаче те не постоянно се употребяват добре. Справка - некачествените поправки в центъра на София

© Георги Кожухаров Седмица след края на локалните избори и в разгара на дебатите към приемането на бюджетните закони за идната година, на напред във времето излизат приходите на общините.

Провокиран от искане на общините за повече средства за вложения следващата година, финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че локалните налози в България са извънредно ниски и няма по какъв начин с тях да се поддържа локалната инфраструктура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От Института за пазарна стопанска система (ИПИ) също се пробват да предизвикат спор в посока по-голяма финансова автономия на общините, само че с различен тип промяна, която да не води до увеличение на общата данъчна тежест. Във вторник те изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което упорстват за преотстъпване на една пета от приходите от облагането на приходите на физическите лица на общините. Според икономистите неналичието на съответен личен запас не разрешава на общините да организират рационална независима политика и да отговорят на потребностите и целите на своето население.

Петър Ганев от ИПИ споделя, че ще търсят необятен спор и поддръжка по тази тематика като концепцията е промяната да бъде приложена от 2021 година.

Аргументите

" На процедура, от 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината. Всичко останало са прехвърляния от страната, европейски дотации и неданъчни доходи. Тази разбивка ясно демонстрира големия систематичен проблем пред общинските бюджети в България – общините нямат съответен личен запас и са напълно подвластни от прехвърляния (от централното правителство) и помощи (от европейския данъкоплатец) ", показват от ИПИ. Според тях неналичието на съответен личен запас не разрешава на общините да организират рационална независима политика и да отговорят на потребностите на своето население.

" Проблемът е законодателно заложен – неналичието на свободен обществен запас не е неуспех на общинските управляващи. Облагането на приходите, облагите и потреблението, които се генерират на локално равнище, съвсем напълно отива в централното държавно управление ". допълват от ИПИ. Общините събират лични доходи най-вече от имуществени налози, които съгласно икономистите надалеч не са задоволителни да покрият техните потребности, даже при ограничения за повишение на събираемостта.

Колко ще коства

Предложението на ИПИ е 1/5 от приходите от облагането на приходите на физическите лица (или към 2 процентни пункта) да бъде автоматизирано преотстъпвана към общините, като " парите следват персоналната карта ". Това са към 800 млн. лева годишно, с които съвсем ще се удвоят личните доходи на локалната власт. В подмяна с тази сума ще бъде понижен размерът на прехвърлянето от държавния бюджет към този на общините.

Какво мисли властта

Преди време държавното управление се опита да предложи смяна в друга посока - всяка община да реши дали да не постанова спомагателен налог върху приходите на физическите лица над 10-те % в размер сред 0 и 2 пункта, само че тя беше отхвърлена. Оттогава до момента обаче няма смяна в настройката на ръководещите.

" Преотстъпването на налози от централното държавно управление на локалното е допустимо, само че то наложително би трябвало да върви с преотстъпване на част от уговорките, които има централното държавно управление. Защото на процедура в региона на опазването на здравето, образованието, обществената политика общините нямат никакви задължения. В този смисъл, в случай че приказваме за преотстъпване и го създадем като директна връзка сред платения налог в съответната община, ще задълбочим неравенствата ", съобщи преди седмица пред " Капитал " финансовият министър Владислав Горанов.

По време на дебатите за Бюджет 2020 той повтори остарялата си теза, че кметовете поддържат равнища на локалните налози, които са несъответстващи по отношение на цената на парцелите. По данни на финансовото ведомство общинските налози върху имуществото са към 300 млн. лева на година, на толкоз възлизат и постъпленията от налог моторни транспортни средства. По думите на Горанов няма по какъв начин една община с годишен доход от налог " здания " в размер на 100 хиляди лева да вземем за пример да поддържа километри улична мрежа, тротоари и т. н. А запас има в равнищата на общинските налози и такси, както и в данъчните оценки на парцелите, които съгласно Горанов са ниски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР