От 60 години съм в сектор Земеделие и производството на

...
От 60 години съм в сектор Земеделие и производството на
Коментари Харесай

Производители от Кюстендилско: Тонове череши ще изгният по дърветата

" От 60 години съм в бранш " Земеделие " и производството на череши. Това знамение, което става в последните години, не е било в никакъв случай, а от година на година става все по-трудно. Причините са обратно във времето, когато ликвидационните препоръки унищожиха преработващите предприятия. На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията даже е доста по-малко от тогавашния рандеман на череши, само че не можем да оползотворим реколтата, тъй като няма предприятия ", описа пред Българска телеграфна агенция Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна равнища, по пътя за Дупница.

Мъжът споделя, че единствените изкупвачи на череши в района са италианска компания в кюстендилското село Копиловци и още две локални частни предприятия, които купуват доста дребни количества. " Всички дружно не вземат решение казуса с черешите в района ", твърди Димитров.

Себестойността на кг череши през предходната година е излизала на производителите към около 0,70 лева./кг. Тогава изкупвателните пунктове взимаха плодовете на цени сред 0,60 лева и 1.00 лева Тази година изкупната цена се подвигна до 1,10 - 1,20 лева, обаче цената на торовете и препаратите за обработка скочиха сред три и четири пъти. " Берачите пък не влизат в масивите за по-малко от 0,80 ст./ кг и нещата не престават да са проблематични ", споделя Димитров.

Според него кюстендилската череша е извънредно добър плод, само че в случай че страната не вземе ограничения за развиването на черешопроизводството, изключително в Кюстендилска област, през идващите години то ще западне. " Вече извадих 15 дка от градината си, ще извадя още толкоз. Ще се грея на тях няколко зими и с това ще завърши славата на хубавата кюстендилска череша ", споделя стопанинът. Димитров счита, че решението е в интервенция на страната за построяването на преработващо дружество. " Това би могло да се случи и с помощ от Европейски Съюз, по този начин, както е в Гърция. Ние, производителите, можем да станем акционери и да работим за произвеждане и реализация на продукцията ", добавя земеделският производител.

Според Института по земеделие в Кюстендил, през тази година черешовата годишна продукция в района възлиза на към 50 % от добивите при по-добри години. " Причините са късните пролетни мразове, които нанесоха съществени вреди в някои райони. Заради преваляванията през последните дни качеството на плодовете също падна, тъй като тук-там черешите започнаха да се напукват ", сподели пред Българска телеграфна агенция заместник-директорът на института доктор Димитър Сотиров. От друга страна, поради високите температури през м. май и неналичието на дъждове довело до прибързано зазряване на плодовете и те останали по-дребни, спрямо миналата година. " Проблемът е във преваляванията, които не престават. Прогнозите са за още дъждове, които ще утежнят обстановката с реколтата ", уточни Сотиров.

" През предходната седмица изкупуването на плодовете стартира при цена от 0,80 ст./кг, а берачите желаят най-малко 70 ст./за кг. Много стопани декларират твърдо, че ще оставят реколтата неприбрана. Собствениците на масиви, които са създали всички агротехнически мероприятия и са вложили прекалено много средства, надали ще могат да си ги върнат, да не приказваме за облага ", разяснява Сотиров. Според него доста стопани даже се отхвърлят да се грижат за черешите си. " Има масиви, които са дребни и са отдалечени от града. Там е по-трудно обезпечаването на хора за бране, транспортът им оскъпява в допълнение продукцията. Затова на доста места реколтата няма да бъде прибрана ", безапелационен е Сотиров.

В момента черешовите масиви в Кюстендилска област са към 17 хиляди декара, а прогнозите са, че най-малко една трета от тях ще останат по дърветата. " При тази цена не си коства изобщо да организираме прибиране на продукцията. От друга страна пунктовете затвориха, прекупвачите към този момент са си обезпечили нужното количество и черешите няма къде да се пласират ", настояват производители.

И до момента в който до преди 3-4 години имаше наклонност за основаване на нови черешови насаждения в района, в този момент има застой, тъй като хората не желаят да влагат в неустановеност, настояват от института по земеделие. " През предходната година още веднъж имаше проблем поради пандемията и износът беше доста невисок, а вътрешният пазар не съумя да поеме огромна част от продукцията ", допълват производители. По данни на института, в района годишно се създават сред 5000 и 8000 хиляди тона череши.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР