От 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. Арт Галерия Le

...
От 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. Арт Галерия Le
Коментари Харесай

Художникът-поет Иван Обретенов открива изложбата Есенно

От 6-ти до 31-ви октомври 2022 година Арт Галерия Le Papillon на драго сърце показва най-новите живописни платна на Иван Обретенов в независима галерия от нереална поезия. Разпознаваемите за създателя, пастелни композиции с внимателно обособени обекти и хора, основани особено за представянето му в галерията, са обединени под мотото " Есенно “. Философски прегледаната тематика за есента в житейския и годишен кръговрат е едно чувство за тайнственост, предизвикваща интелекта в фена, асоциативната му мисъл и сетивата му за насладата от живота и дребните елементи, които осмислят денят. За актуалната експозиция създателят е разгърнал лиричната си есенна балада с няколко огромно форматни композиции, няколко портрета, няколко кавалетни платна и бронзови пластики, обобщавайки артистичната му и философска персона.

Признат освен като художник, само че и като създател на поезия, Иван Обретенов " написа “ поетично върху бялото платно с пастелни тонове, боравейки еднообразно добре както с меките топли, по този начин и със студените комплицирани нюанси, като ни обогатява с Ивановата охра, топла сива и виталната сплав от кармин и печена Сиена. Усещането за гальовен джаз и мъжко хайку в цвят е изрично и безапелационно от всяко негово платно. Обретенов е занаятчия на минималистичния изказ, ловко боравейки с полутонове и тъкмо положени маски. Той търси и основава облиците и страстите в нежния конфликт на няколко цвята, там където се срещат топлото на деня и хладът на утрото или вечерта. Неговите картини са като цветни живописни диалози, които не дават отговори на предизвиканите въпроси, а ги задават с изразните средства на цвета и опростената комбинация с щрихово обособени елементи. Предоставят опцията свободното схващане и въображение на фена да ги дефинира, усети, осмисли, откри историята, с цел да бъде всеки обогатен, да усети своето самодоволство от постигнатия баланс от кадифени багри. Цветовете преливат един в различен, проникват, взаимодействат, само че в никакъв случай в спор, допълват се, поддържат се, до момента в който не стартират да влияят като едно цяло. Като че ли ярките преобладаващи петна, мекият декор с съвсем недоловими полутонове преливат гладко едно в друго и всяко съдържа малко от другото в хармонично общуване. И в тази видимо изцяло нереална комбинация, създателят завръща съзнанието ни в действителността посредством особено стилизираните човешки облици, животни или предмети от всекидневието, които загатват за съответна преживелица или история. Портретът той не преглежда като документален натурализъм, а като положение, живо наличие. Обретенов търси пресъздаването на характера на обекта, излъчването му, даже единствено с няколко линии, маски и незадълбочено доловими прилики, които вдъхват живот и въодушевление на облика.

" Заповядайте на разкриване на изложбата на 06.10.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч., когато в компанията на създателя ще можем да се заредим с лиричното, цветно " Есенно “ въодушевление, провокирано от творбите му! ", канят уредниците.

Експозицията може да бъде забелязана от 6-ти до 31-ви октомври 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на уеб страницата artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от " Годишна стратегия на Арт Галерия Папийон “, подкрепена от Национален фонд " Култура “ към Министерство на Културата.

" Все към отвъдното летиш, душа самотнице,

а при мене пътя си не спираш.

Скърбиш или се радваш, моя светла двойнице?

Радваш се или умираш?

Уморена от безкрайните хармани,

в този момент стоиш, облегната на вързоп от злато.

На себе си дала прошка и на мене, сънуваш постепенно свършилото лято… "

Иван Обретенов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР