От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата

...
От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата
Коментари Харесай

До 2000 лв. е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София

От 500 до 2000 лева за физически лица е санкцията за нерегламентирано потребление на пиратки в София. За юридически лица глобите са от 3000 до 10 000 лв., показаха от Столичната община във връзка на идните новогодишни празници, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Фойерверки, пиратки, бомбички и всевъзможни пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се употребяват единствено на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след авансово подадена поръчка и позволение от районната администрация.

 

На новогодишния театър " Сцена под звездите " на площад „ Княз Александър I “, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

 

Безконтролното им потребление се отразява отрицателно на дребните деца, хората с увреждания и животните, поради мощния звук от гърмежите, припомнят от общината. В София има над 5 хиляди деца от аутистичния набор, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и дребни деца, домашни любимци и бездомни животни, които същински страдат от безразборната приложимост на пиротехнически средства. Всяка година животни претърпяват пострадвания или умират поради мощния звук, който може да ги докара до шоково положение и да провокира рисков стрес. Фойерверките водят и до отделянето на доста високи стойности нездравословни газове и замърсяват водата и почвата.

 

Според новия правилник 10 дни преди събитието (семейното празненство или друго) се подава заявление по пример в районната администрация, в което се показва по кое време, къде и какво пиротехническо средство ще се употребява. Районният кмет преценя дали да даде позволение за приложимост. Наредбата не разрешава използването на пиротехника в междублоковите пространства, към лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и църкви.

 

Промените в Наредбата за публичния ред, с които се лимитира потреблението на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в действие на 1 март тази година. Изцяло се не разрешава потреблението на пиротехнически произведения в междублоковите пространства, наоколо до лечебни заведения, църкви, учебни заведения и детски градини на територията на общината, откакто 17 хиляди софиянци желаеха с петиция от Столичния общински съвет ограничение на потреблението на пиротехнически средства. Проведени бяха доста полемики, в това число и с представители на сектора и бяха регламентирани местата за потреблението на пиротехника.

 

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември дефинира част от текстовете в наредбата на СОС за оскъдни. В претекстовете на съда е посочено, че според закона за оръжията и пиротехническите произведения Министерство на вътрешните работи издава разрешителните за приложимост на тези произведения и следи за опазването на публичния ред. Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на региони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва несъгласието. Столичната община апелира решението на съда и до момента в който няма дефинитивно решение, наредбата продължава да е в действие.

 

Ограничаване на потреблението на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент потреблението на фойерверки на Нова година е безусловно неразрешено. Големите градове в Латвия също се отхвърлиха от фойерверките за посрещането на 2023 година.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР