От 5 юли (сряда) Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря нова

...
От 5 юли (сряда) Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря нова
Коментари Харесай

НВИМ с нова колекционна зала за 107-ата годишнина от създаването си

От 5 юли (сряда) Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря нова колекционна зала във връзка 107-ата годишнина от основаването си, която в интервала 5 - 9 юли ще може да бъде прегледана гратис. И тази година Музеят не изневерява на концепцията да показва непознатото лице на богатия си едномилионен фонд, с цел да покаже какъв брой още доста секрети може да крие една вековна институция.

В новото музейно пространство ще могат да се видят любопитни експонати от сбирката „ Битови движимости и снаряжение ". Те са свързани с офицерския обичай от ХIХ и ХХ век и ежедневния и формалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един боен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и голям брой изящни предмети от бита, основани от известни европейски компании, някои от които съществуват и до през днешния ден.

Част от движимостите показват най-ранния интервал на ръководството на първия български княз - Александър I, и са дарени на Музея след неговата гибел от брачната половинка му графиня Йохана декор Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско заседание, а трети са употребявани от шефските полкове - 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.

Експозиционното пространство се добавя от истински графики на Владимир Димитров - Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от интервала им на военни художници, както и от редки пощенски картички.

За контакти:

Теменуга Хасекиева - 0889 90 98 62

Славея Сурчева - 0886 67 87 01

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР