От 45 души, които се лекуват в авариралия Център по

...
От 45 души, които се лекуват в авариралия Център по
Коментари Харесай

Болни продължават да се диализират с неизправен уред


От 45 души, които се лекуват в авариралия Център по хемодиализа във Видин, 26 са траяли да се подлагат на процедури с разваления уред. В началото на седмицата повреда блокира работата на центъра, а управлението му предложи против експлицитното единодушие на пациента хемодиализата да се прави с чешмяна вода. Този вид лекуване обаче крие опасности за здравето и е отказал 19 от болните, част, от които са били превозени в центрове в Монтана и Лом. Останалите са траяли процедурите си на тяхна отговорност.

Апаратът за хемодиализа в центъра във Видин е развален от началото на седмицата след смяна в налягането на водата. Д-р Людмил Харалампиев, нефролог в лечебното заведение, е уверен, че от няколко процедури с нередовен уред здравето на пациентите не може да се повреди. Седмицата, в която се случи повредата, бе помрачена и от гибелта на 50-годишен пациент в центъра.

"Не е дошъл вечерта. Решил е сутринта да пътува. По стичане на събитията положението му се утежнява. Той намира метод да се добере до незабавно поделение, където се бие паника, че има пациент. В момента имаше диализа, само че някои взеха решение, че могат да се диализират след моите пояснения, че няма да се повреди здравето им за една, две или три диализи и още веднъж ще се възвърне всичко по този начин, както би трябвало. Организира се незабавно превозът му, докарват го тук, с носилката го носят до апарата, квалифициран за хемодиализа и при опит да го положат на леглото той издъхва ", описа доктор Харалампиев.

От здравното министерство дадоха обещание до началото на идната седмица казусът с апарата за хемодиализа да бъде решен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР