От 30-те години на миналия век до епохата на Студената

...
От 30-те години на миналия век до епохата на Студената
Коментари Харесай

Ким Филби: Двойният агент, който обърка всички

От 30-те години на предишния век до епохата на Студената война група видимо патриотични британци непрекъснато предават страната си, като изнасят секрети на Съветския съюз. Но кои тъкмо са били Ким Филби и Кеймбриджската петорка?

Син на английски посланик, Ким Филби приема комунизма като студент в Кеймбридж при започване на 30-те години на предишния век. Благодарение на връзките си той попада в полезрението на руския разузнавач Арнолд Дойч, който го инструктира да прекъсне контактите с приятелите си комунисти, с цел да проникне в английската администрация.

Успешно представяйки се за родолюбец, Филби постъпва на работа в МИ6 по време на Втората международна война. Като началник на контрасъветското разузнаване Филби е лисицата, която дава отговор за кокошарника, саботирайки бъдещото дезертиране на руски сътрудник и помагайки за провалянето на съюзническа интервенция против комунистическа Албания. Но когато през 1951 година неговите другари и сътрудници шпиони от Кеймбридж Доналд Маклийн и Гай Бърджис са разкрити, Филби е обвинен.

Липсата на безапелационни доказателства разрешава на Филби да остане на независимост. Десетилетие по-късно беглец от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) удостоверява, че Филби в действителност е бил руски разузнавач. Никълъс Елиът, един от най-близките другари на Филби от MI6, който постоянно е вярвал в неговата непорочност, е претрупан със задачата да изтръгне публично самопризнание. " Някога гледах на теб, Ким ", сподели му Елиът. " Боже мой, по какъв начин те ненавиждам в този момент. "

Страхувайки се от затвор, Филби бяга в Москва, вместо да продължи да сътрудничи . Някои считат, че английското разузнаване му е разрешило да избяга, вместо да се сблъска с обществения позор на правосъдния развой. Филби продължава да живее като руски жител и народен воин до гибелта си през 1988 година

2- Kim Philby
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР