От 3 до 8 процента от преболедувалите COVID-19, които са

...
От 3 до 8 процента от преболедувалите COVID-19, които са
Коментари Харесай

Как да върнем обоняние, мирис и вкус след КОВИД - съвети от експерт

От 3 до 8 % от преболедувалите COVID-19, които са изгубили обонянието си, не го възвръщат. Това съобщи доцент Тодор Широв, експерт по отоневрология в ИСУЛ.

Съгласно специалиста, в общия случай до 4 седмици хора, изгубили обонянието си поради COVID-19, го възвръщат без да се прави нищо. Помагат витамини от групата А и Б, само че най-вече оказва помощ имунизацията – не съм видял пациент, който е имунизиран, да губи напълно обонянието си, сподели доцент Широв. Друг способ – подбирате по-силни подправки и няколко пъти дневно ги миришете. Дори да не усещате, представяте си на какво мирише. Може да се сменят подправките на няколко дни. Тази " подготовка " е ефикасна, твърди лекарят пред bTV.
Всеки с COVID-19 може да получи смяна в обонянието
Загубата на подушване е добре открит признак за COVID-19, дотам, че може да се употребява за диагностициране на болестта...

Специално предизвестие от доцент Широв - не си слагайте чесън или лук в носа! Те съдържат доста мощни субстанции и могат да увредят лигавицата в допълнение.

По думите на доцента, съгласно проучване на Института " Пастьор ", при пациенти с дълъг КОВИД вирусът остава дълго, с месеци, в носоглътката и провокира възпалителни реакции в лигавицата, което поврежда обонянието и усета. Тези частици от вируса живеят вътре в клетката – не си болен от COVID-19, PCR и антигенен тест не хващат съществуване на вируса. Само профилиран клетъчен тест го улавя, съгласно обяснението на лекаря.

Доц. Широв описа, че съгласно английски данни, обявени от пациенти, при имунизирани хора кихането е изразителен признак. Но в случай че си неимунизиран, по-отчетлив признак е температурата и болките в главата. Ако имунизиран човек почне да киха повече от нормалното, дано си направи тест, даде съвет пред bTV доцент Широв.

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР